Svijet

Zelenski: Cijela Evropa je na meti Rusije

Zelenski još jednom pozvao Zapad na uvođenje potpunog embarga na ruske energente, te da Ukrajinu opskrbi s još oružja.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je da ruska agresija nikada nije bila ograničena samo na Ukrajinu i da joj je meta cijela Evropa, pritom još jednom pozvavši Zapad na uvođenje potpunog embarga na ruske energente, te da Ukrajinu opskrbi s još oružja.

Zelenski je u obraćanju u subotu kasno navečer rekao da je ruska upotreba sile “katastrofa koja će neizbježno pogoditi sve”.

Namjere ruske agresije nisu ograničene samo na Ukrajinu. Cijeli europski projekt je meta za Rusiju – utvrdio je ukrajinski predsjednik, kojem je u subotu u posjetu u Kijev došao britanski premijer Boris Johnson.

Ovo će biti teška bitka
Zelenski je rekao da si Rusija još uvijek može “priuštiti živjeti u iluzijama” i dovođenje novih vojnih snaga i nove opreme u Ukrajinu.

To znači da trebamo još više sankcija i još više oružja za našu državu – apelirao je.

Nakon povlačenja od Kijeva, ruske snage gomilaju se na istoku zemlje, a Zelenski je poručio da je Ukrajina spremna za tešku bitku s agresorom.

Ovo će biti teška bitka, no mi vjerujemo u ovu borbu i u našu pobjedu. Spremni smo se istodobno boriti i tražiti diplomatske načine koji će omogućiti okončanje ovog rata – izjavio je Zelenski.

Potpuna zabrana isporuke
Britanski premijer Džonson u subotu je obećao da će Ukrajini poslati oklopna vozila i protubrodske rakete, dodatnu podršku putem zajmova Svjetske banke, kao i da će osnažiti sankcije prema Rusiji te odustati od korištenja ruskih ugljikovodika.

Druge demokratske zapadne države trebale bi slijediti primjer Velike Britanije. Vrijeme je da se uvede potpuna zabrana isporuke ruskih energenata i poveća isporuka oružja nama – rekao je Zelenski novinarima nakon susreta s Džonsonom, piše Avaz.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh