Svijet

Džonson: Evropa kakvu smo znali više ne postoji, Putinova invazija je udar na temelje njene sigurnosti

Ratni zločin je napadati civile. Zločini počinjeni u Ukrajini neće proći nekažnjeno, rekao je britanski premijer komentarišući jutrošnji raketni napad na izbjeglice

Britanski premijer Boris Džonson (Johnson) i njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) održali su zajedničku pres-konferenciju nakon njihovog sastanka u Londonu.

Džonson je istakao da i Velika Britanija i Njemačka dijele osjećaj užasa i odbojnosti prema brutalnosti koju trpi ukrajinski narod, među kojima je i raketni napad na izbjeglice koji se dogodio jutros.

– Ratni zločin je napadati civile. Zločini počinjeni u Ukrajini neće proći nekažnjeno – poručio je Džonson.

On je ponovio da Putin ne smije uspjeti, te je najavio nove sankcije Velike Britanije prema Rusiji koje se tiču zamrzavanja imovine i zabrane putovanja. Također, pohvalio je Šolca zbog odlučnosti da prekine ovisnost o ruskim energentima.

– Ovo nije lako ni za koga od nas i zato pozdravljam povijesne odluke koje je donijela Šolcova vlada kako bi se odmaknula od ruskih energenata – istakao je Džonson, te dodao:

– Evropa kakvu smo znali prije samo šest sedmica više ne postoji. Putinova invazija je udar na temelje sigurnosti našeg kontinenta, ali njegova želja da nas podijeli očito nije urodila plodom.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh