Svijet

Američki general: Ukrajincima predstoji još jedna važna bitka

Američki general Mark Milley rekao je da očekuje da će rat Rusije s Ukrajinom biti “duga muka” dok se Ukrajina bori da održi svoj teritorijalni integritet bez ikakvih znakova na horizontu da će Kremlj zaustaviti svoju agresiju.

Mark Milley - New York Post

“Rekao bih da ‘kako izgleda pobjeda?’ Mislim da je pobjeda u tome što je Ukrajina ostala slobodna i nezavisna nacija kakva je bila od 1991. godine s netaknutim teritorijalnim integritetom. To će biti veoma teško. To će biti dugačak posao”, rekao je Milley u četvrtak senatskom odboru za oružane snage u SAD.

Ukrajina je uspješno porazila početni napad Rusije na Kijev, rekao je Milley, ali je napomenuo da je pred njima bitka u jugoistočnom dijelu zemlje jer je Rusija tamo preusmjerila svoje ratne napore.

„Uspjeli su da pobijede ruski napad na Kijev, ali predstoji značajna bitka dole na jugoistoku, dole oko regiona Donbas-Donjeck gdje Rusi namjeravaju da dobiju masovne snage i nastave sa napadom“, rekao je Milley te dodao:

“Tako da mislim da je trenutno otvoreno pitanje kako se ovo završava. U idealnom slučaju, Putin odlučuje da prekine vatru, zaustavi svoju agresiju i kao neku vrstu diplomatske intervencije. Ali, trenutno to ne izgleda kao da je na horizontu”. prneosi “Radiosarajevo


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh