Svijet

Plenković: Jedan od zaključaka je spremnost predstavnika EU i SAD da se dodatno angažuju

I danas smo partnerska zemlja broj jedan, a drugi smo ulagač u BiH, kazao je hrvatski premijer

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović i premijer Hrvatske Andrej Plenković održali su danas sastanak u Mostaru. Nakon sastanka obratili su se medijima na pres-konferenciji.

Čović se prvi obratio i rekao da mu je bilo drago što je danas bilo prilike da ponovo razgovaraju o izbornim reformama u BiH, o saradnji i budućnosti.

– Moje kolege iz HNS-a i ja smo mogli čuti širu raspravu i uvjeren sam da je Plenković razumio osnovni narativ razmišljanja HNS-a o budućnosti BiH i hrvatskog naroda. S te strane jedno veliko hvala dragi Andrej – kazao je Čović.

Nakon predsjednika HDZ-a BiH, medijima se obratio Plenković.

– Hrvatska je još jednom, premda ovaj put nismo bili zemlja partner to je bila Mađarska, poslala zaista veliki broj privrednika koji su došli u organizaciji Hrvatske gospodarske komore. Individualno, tradicionalno ovdje kao partneri i gosti i pouzdani poslovni partneri, sa čak 68 kompanija koje su prisutne na ovom sajmu – rekao je Plenković na početku svog obraćanja.

Plenković je govorio o privrženosti Hrvatske prema Bosni i Hercegovini.

– I danas smo partnerska zemlja broj jedan, a drugi smo ulagač u BiH. To dovoljno govori o privrženosti Hrvatske prema BiH i našoj međusobnoj povezanosti koju želimo unaprijediti, bilo da je riječ o privrednom smislu, prometu, infrastrukturnom pogledu i zbog toga gradimo mostove, gradimo ceste.

Također, današnji dan je bila prilika da razmotrimo aktuelnu situaciju u BiH, koju kao što znate pratimo sa velikim interesom, dobronamjerno sa željom da zemlja dobro funkcionira, da se svi konstruktivni građani BiH osjećaju dobro, da se vodi računa o zastupljenosti u predstavničkim tijelima i da Hrvati budu ravnopravni u institucijama BiH.

U Vijeću Evrope smo imali zaključak o Bosni i Hercegovini. Jedan je da je konstatovana politička kriza, drugi je poziv liderima na dodatne pokušaje razgovora i spremnost evropskih i američkih predstavnika da se dodatno angažuju.

To znači da postoji i voljni momenat i želja da BiH bude bolje i da ravnopravnije funkcionira nakon budućih izbora. Stoga je naš jasan stav da želimo obnoviti savezništvo i partnerstvo između Hrvata i Bošnjaka – rekao je Plenković.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh