Svijet

Traju pripreme za rusku ofenzivu, raketiran Černihiv: “Širi se pobuna protiv Putina”

PRATIMO 36. dan ruske invazije na Ukrajinu.

Ključni podaci:

Rusija je objavila prekid vatre u Mariupolju, otvorit će se humanitarni koridori
Zelenskij je u noćnom obraćanju kazao kako su pregovori s Rusijom u tijeku, ali kako su to samo riječi
SAD i zapadni obavještajci tvrde da savjetnici lažu Putinu oko rata u Ukrajini i da vojska sabotira opremu,piše Index.

Mirovni pregovori između Rusije i Ukrajine nastavljaju se u petak
SAD tvrdi da se Rusi povlače iz Černobila
Njemačka tvrdi da se Rusija predomislila oko plaćanja plina u rubljima, dozvolit će plaćanje u eurima
Rusija je objavila da njihove operacije idu po planu te kako je regrupiranje i povlačenje dio strategije

Rusija je objavila da ne vidi velike pomake u jučerašnjim pregovorima
Ukrajina je objavila da Rusi pucaju po svim gradovima uz liniju razgraničenja u Donbasu, regiji na istoku Ukrajine
CNN javlja da su Rusi počeli povlačiti dio trupa kod Kijeva, ali su izvijestili i da se i dalje kod Kijeva čuju eksplozije

Samo ključni događaji
Analitičar: Rusi su imali puno problema, ali situacija se sada mijenja
Dr. Jack Watling, znanstveni novak za kopneno ratovanje pri institutu Royal United Services, dao je procjenu stanja u Ukrajini. Kaže kako je jasno da je napad na Kijev sada sporedan, a ne glavni napor ruskih vojnika.

Sergej Lavrov sastao se s vršiteljem dužnosti ministra vanjskih poslova Afganistana
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov susreo se s vršiteljem dužnosti ministra vanjskih poslova Afganistana Amirom Khan Muttaqijem u Tunxiju u Kini, priopćilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Prije 20 minuta
Zelenskij se obratio australskom parlamentu
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij obraća se australskom parlamentu putem videolinka.

“Ovo nismo vidjeli u svijetu, da država započne rat protiv susjedne zemlje, otvoreno proglašavajući njihovo porobljavanje ili uništenje

Nitko ne može reći da je bilo koji dio svijeta siguran od radioaktivne kontaminacije koja će doći ako se iskoristi nuklearno oružje… Zemlja koja koristi nuklearnu ucjenu trebala bi primiti sankcije koje bi pokazale da je takva ucjena destruktivna”, rekao je.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je snimku kako njihovi Ka-52 helikopteri uništavaju ukrajinska oklopna vozila.

Izbjeglice iz Mariupolja: Mogli smo ostati i umrijeti ili otići i umrijeti
Ukrajinske izbjeglice iz Mariupolja, grada koji je proživio česte i snažne napade ruske vojske, za BBC opisali su što su protekli dana doživjeli u lučkome gradu.

Kličko: Zelenskij je otputovao u Njemačku
Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko objavio je na Twitteru da je predsjednik Volodimir Zelenskij otputovao na sastanak u Njemačku.

“Danas je vrlo važno ujediniti sve snage i konsolidirati poziciju i djelovanje naših partnera”, objavio je Kličko.

Prije sat vremena
Rusi i dalje granatiraju Černihiv, autobusi na putu za Mariupolj
Rusi nastavljaju granatirati Černihiv unatoč najavama Moskve da će smanjiti vojno djelovanje u tom području.

Ukrajina objavila snimku: Branimo Kijev i uništavamo neprijateljska vozila
Ukrajinska nacionalna garda objavila je snimku za koju kažu da prikazuje borbe oko Kijeva.

“Postrojbe Nacionalne garde Ukrajine nastavljaju braniti Kijev i uništavati neprijateljsku opremu. Gardisti su od prvih dana potpune invazije ruskih trupa aktivno uključeni u obranu Kijeva u svim smjerovima. U smjeru Kijeva naše topničke postrojbe uništile su dvije samohodne topničke jedinice, raketne sustave za rafalnu vatru i nekoliko desetaka neprijateljskih oklopnih vozila i vozila”, objavili su.

Visoki diplomat EU: Putin je mislio da stvari idu bolje nego što stvarno idu
“Putin je mislio da stvari idu bolje nego što stvarno idu. To je problem kada se okružite s muškarcima koji vam samo govore ‘da’ ili samo sjedite s njima na kraju vrlo dugog stola”, rekao je za Reuters visoki diplomat iz EU.

Ruskim vojnicima je rečeno da sudjeluju u vojnoj vježbi prije invazije na Ukrajinu, ali su morali potpisati dokument kojim se proširuju njihove dužnosti, rekla su dvojica europskih diplomata.

“Bili su zavedeni, loše obučeni, a onda su stigli i Ukrajinu gdje su ih dočekale Ukrajinke koje su izgledale kao njihove bake i vikale im da idu kući”, dodao je jedan od diplomata.

“Trenutačno nema znakova da bi situacija mogla potaknuti pobunu unutar ruske vojske, ali situacija je nepredvidljiva i zapadne sile se nadaju da će nesretni ljudi progovoriti”, rekao je visoki europski diplomat Reutersu.

Britanski obavještajci: U Kijevu će se idućih dana voditi teške borbe
Britansko ministarstvo obrane upravo je objavilo svoje najnovije obavještajno izvješće u kojem sugeriraju da će se teške borbe vjerojatno voditi idućih dana u Kijevu.

Tajvan proučava ratnu taktiku koju koristi Ukrajina
Tajvansko ministarstvo obrane osnovalo je radnu skupinu za proučavanje taktike rata u Ukrajini, rekao je ministar te zemlje.

Ukrajinska vojska objavila najnovije izvješće o ruskim napadima
Glavni stožer ukrajinske vojske objavio je najnoviju procjenu situacije u Ukrajini.

Azijski ulagači oprezni, dolar oslabio
Na azijskim se burzama danas trguje oprezno jer su splasnule nade da će mirovni sporazum između Rusije i Ukrajine biti brzo postignut.

Mobilne mreže koriste se za ciljanje trupa na obje strane
Ukrajinski vojnici opisali su opasnosti korištenja mobitela na prvoj crti bojišnice u sukobu s ruskim separatistima. “Kada čujete dron, imate oko pet sekundi da napustite svoju poziciju i pobjegnete. Raketa će doletjeti tako brzo”, kažu za Sky News.

Novi dokazi upućuju na to da se mobilne mreže sada koriste kao ratni instrument u trenutnom sukobu, jer svaka strana prati telefone vojnika.

Zašto Rusija mijenja plan? “Kupuju vrijeme, od ovog poteza mogu najviše dobiti”
Ruska najava da će “smanjiti vojnu aktivnost” oko Kijeva i obližnjeg grada Černihiva dočekana je sa skepticizmom, posebno zato što se granatiranje oba grada nastavlja.

Šef francuske obavještajne službe smijenjen jer nije predvidio rusku invaziju
Ravnatelj francuske vojne obavještajne službe, general Éric Vidaud, bit će smijenjen s dužnosti jer je odbacio mogućnost invazije Rusije na Ukrajinu, izvijestili su francuski mediji.

Pozivajući se na interni izvor u Ministarstvu oružanih snaga, lokalni medij l’Opinion objavio je da je general Vidaud smijenjen zbog “nedovoljnog informiranja” i “nedostatnog baratanja temom”.

Bivši ruski premijer: Pregovori su samo kamuflaža, Putin glumi
Moskva je obećala da će “iz temelja smanjiti” svoje operacije oko glavnog grada Ukrajine kako bi “pojačala međusobno povjerenje” u mirovnim pregovorima između Rusije i Ukrajine, ali zapadni dužnosnici sugeriraju da se ne radi o iskrenoj namjeri, već o kupovanju vremena.

Mihail Kasjanov, koji je bio premijer Rusije pod predsjednikom Vladimirom Putinom od 2000. do 2004., govorio je za Sky News o situaciji u Ukrajini i o tome što bi mirovni pregovori mogli značiti.

Rublja se oporavlja na prijeratnu razinu
Ruska rublja oporavila se na svoju prijeratnu vrijednost unatoč zapadnim sankcijama.

Valuta se danas ujutro prodavala po 75.5 za jedan američki dolar, u usporedbi s gotovo 140 za dolar početkom ožujka. To je zapravo bolje nego što je bilo 22. veljače, dva dana prije invazije, kada se prodavala po 80 za dolar.

Rusija je objavila prekid vatre u okruženom Mariupolju
Rusko ministarstvo obrane objavilo je prekid vatre u ukrajinskom lučkom gradu Mariupolju, kako bi se omogućila evakuacija civila. “Da bi ova humanitarna operacija uspjela, predlažemo da je provedemo uz izravno sudjelovanje Visokog povjerenika UN-a za izbjeglice i Međunarodnog odbora Crvenog križa”, navodi se u priopćenju ministarstva koje je citirala agencija France Press.

Humanitarni koridor od Mariupolja do Zaporižja, kroz lučki grad Berdjansk pod ruskom kontrolom, otvorit će se u 10:00 po lokalnom vremenu. Ukrajina nije komentirala tu objavu.

Blinken se sastao s princem Abu Dhabija, razgovarali o divljanju cijene nafte
Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je da je imao “izvrstan sastanak” s vladarom Ujedinjenih Arapskih Emirata na kojem su razgovarali o ratu u Ukrajini, jednom od pitanja oko kojeg ne postoji potpuna suglasnost Washingtona i zaljevskih partnera.

SAD razmatra puštanje milijuna barela nafte dnevno
Administracija američkog predsjednika Joea Bidena navodno razmatra puštanje otprilike milijuna barela nafte dnevno iz strateških rezervi zemlje. Prema Bloombergu, nafta će biti puštena tijekom nekoliko mjeseci u pokušaju da se smanje cijene koje su porasle otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. ožujka.

Neimenovani izvori na koje se poziva Bloomberg rekli su da bi ukupna količina ispuštene nafte mogla iznositi 180 milijuna barela. Očekuje se da će Biden danas govoriti o naporima svoje administracije da snizi cijene.

Anketa Sveučilišta Quinnipiac objavljena u srijedu pokazuje da 41% Amerikanaca vjeruje da je Biden kriv za veće troškove goriva, dok 24% kaže da su sankcije protiv Rusije uzrokovale rast cijena.

Rusija i Ukrajina nastavit će svoje mirovne pregovore putem interneta 1. travnja, izvijestio je visoki ukrajinski dužnosnik u srijedu, nakon što je posljednji krug pregovora okončan u Turskoj.

Ukrajinski pregovarač David Arakhamia objavio je da je Ukrajina predložila da se susretnu čelnici tih dvaju zemalja, no da je Rusija odgovorila da je potrebno još raditi na nacrtu sporazuma.

Službeni Kremlj je u srijedu ocijenio da nije bilo “pomaka” u pregovorima zaraćenih strana u Istanbulu. Ta ocjena uslijedila je nakon ranije i optimističnije intonirane izjave glavnog ruskog pregovarača Vladimira Medinskog, koji je rekao da je Kijev pokazao volju da prihvati glavne ruske zahtjeve, uključujući odustajanje od članstva u NATO-u, no uz opasku da stajalište Moskve o Donbasu i Krimu ostaje nepromijenjeno.

Ukrajinske snage pripremaju se za nove napade na istoku zemlje gdje Rusi jačaju vojnu prisutnost, nakon što su pretrpjeli neuspjehe u blizini glavnog grada Kijeva, izjavio je u četvrtak ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij.

U ranojutarnjem videoobraćanju, Zelenskij se osvrnuo na pokrete ruskih trupa od Kijeva i Černihiva, rekavši da to nije povlačenje već “posljedica rada naših branitelja”.

BRITANSKA obavještajna agencija GCHQ objavila je priopćenje o stanju ruske vojske na ratištima u Ukrajini.

Čelnik GCHQ-a Jeremy Fleming rekao je da je ruski predsjednik Vladimir Putin uvelike krivo procijenio sposobnosti nekoć moćnih ruskih oružanih snaga, a istovremeno podcijenio spremnost na otpor ukrajinskog naroda, kao i odlučnost Zapada, koji je kaznio Moskvu koordiniranim sankcijama.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh