Svijet

Zelenski: Evropa mora prestati slušati bilo kakve izgovore za Rusiju

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je u utorak Evropu da ne obraća pažnju na “nikakve izgovore” za Rusiju.

“Evropa mora prestati slušati bilo kakve izgovore za Rusiju”, rekao je Zelenski u online obraćanju danskom parlamentu.

Obraćajući se zastupnicima, ukrajinski čelnik je rekao da Moskva ima za cilj potpuno uništiti normalan život u Ukrajini.

Naglasio je da je u Ukrajini u prosjeku dnevno umiralo 40 ljudi, te je naveo da su ruski projektili jutros pogodili grad Nikolajev na jugu zemlje.

“Nikolajev je apsolutno miran grad. U Nikolajevu nije bilo vojnih ambicija. Ljudi iz Nikolajeva nisu predstavljali nikakvu prijetnju Rusiji, ali su postali meta Rusa”, rekao je Zelenski.

Prema njegovim riječima, intenzitet napada i brutalnost nad ljudima dostigli su razinu veću nego u Drugom svjetskom ratu. Istakao je da dižu u zrak skloništa u kojima se skrivaju žene, djeca i starci.

“Ono što ruske trupe rade u Mariupolju je zločin protiv čovječnosti pred očima cijelog svijeta u stvarnom vremenu”, naglasio je ukrajinski predsjednik, kritikujući svijet što ih nije zaustavio.

Pozvao je na jedinstvenu blokadu svih ruskih poduzeća, trgovine i nafte. Smatra da se ova katastrofa može prevladati samo zajedno, sa svim evropskim parlamentima i državama.

“Moći ćemo se vratiti u mir i moći ćemo živjeti zajedno u evropskoj porodici”, rekao je Zelenski, navodeći da “to zavisi o tome koliko ćemo dosljedni i principijelni ostati u ovom teškom trenutku dok se rat nastavlja”.

Također ih je pozvao da se pridruže inicijativi za pomoć obnovi Ukrajine nakon rata.

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo ruskim napadom 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu, doveo do finansijskih sankcija Moskvi i podstakao egzodus globalnih firmi iz Rusije.

Od tada je najmanje 1.151 civil ubijen u Ukrajini, a 1.824 ih je ranjeno, saopćile su Ujedinjene nacije. Također, prema podacima UN-ove agencije za izbjeglice više od 3,9 miliona Ukrajinaca je izbjeglo u susjedne države. prneosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh