Svijet

Zemlje G7 odbile da plaćaju gas u rubljima: Peskov poručio ‘nećemo isporučivati plin besplatno’

Njemački ministar energetike kazao je da su svi ministri zemalja G7 odbili zahtjev Rusije da za ruske energente plaćaju u rubljima, piše AP.

Plin - Energetika-lj.si

Robert Habek rekao je novinarima da su se svi ministri u potpunosti složili da bi ovo bilo jednostrano i jasno kršenje postojećih ugovora. Habek je nakon online sastanka s ministrima energetike G7 rekao da plaćanje u rubljama nije prihvatljivo te će pozvati komapnije da ne slijede zahtjev ruskog predsjednika Vladimira Putina, prenosi Index.

Na pitanje novinara može li Rusija smanjiti snabdijevanje plinom evropskim kupcima ako odbiju zahtjev za plaćanjem ruskog gaasa u rubljima, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da očito neće isporučivati plin besplatno.

Putin je prošle nedjelje najavio da će Rusija zahtijevati da neprijateljske zemlje od sada plaćaju prirodni gas samo u ruskoj valuti. Naložio je centralnoj banci zemlje da izradi proceduru za kupce prirodnog gasa i plaćanje u rubljima. Peskov je danas rekao da su razgovori oko toga u toku.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh