Svijet

Ruski ministar bijesan zbog objave turske plivačice: Odvratno, ovo je nacionalizam

Ministar za fizičku kulturu i sport ruske Dume Dmitri Šviščev ogorčen je zbog provokacije turske plivačice Viktorije Zeynep Gunes.

Viktoria Zeynep Gunes - Instagram

Šviščev je uputio zahtjev Međunarodnoj plivačkoj federaciji (FINA) da kazni Gunes zbog fotografije koju je objavila na društvenim mrežama.

Naime, turska plivačica je na Instagramu objavila fotografiju na kojoj se vidi kako neka osoba stoji na ruskoj zastavi pa je Rus ovaj potez sportistkinje nazvao odvratnim.

“Želio bih vjerovati da će Međunarodna plivačka federacija, ali i ostale relevantne organizacije, kazniti sportistkinju za ovakvo ponašanje. Naši sportisti su kažnjeni za svoje stavove, a ovdje imamo pravi izljev nacionalizma prema jednoj državi. Ovakve provokacije morale bi biti kažnjavane bez obzira kojoj su državi upućene i koju zemlju predstavlja sportista koji ih čini. Mislim da bi naš savez morao da se obrati FINA-i sa zahtjevom da se ovaj slučaj detaljno istraži”, poručio je Šviščev.

Sporna fotografija se više ne može vidjeti na profilima Viktorije, ali se mogu vidjeti poruke podrške Ukrajini.
Inače, 23-godišnja Viktoria je rođena u Ukrajini, ali se pod zastavom Turske takmiči još od 2014. kada je napunila 15 godina. Tursku je predstavljala i na Olimpijskim igrama. prneosi “Klix“.

Objava plivačice – Instagram


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh