Svijet

SAD i EU pripremili nove sankcije Rusiji: “To je važan dio sljedeće faze”

Američki predsjednik Joe Biden pridružit će se saveznicima u primjeni dodatnih sankcija protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu i pooštravanju postojećih tijekom svog posjeta Europi ovoga tjedna, rekao je u utorak Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

Joe Biden - Twitter

Biden putuje u Bruxelles s ministrom obrane Lloydom Austinom na summit NATO-a i lidera zemalja članica EU, piše Index.hr.

Nakon toga Biden putuje u Varšavu kako bi iskazao podršku saveznici koja graniči s Ukrajinom. U Poljskoj će posjetiti i stacionirane američke postrojbe te će se sastati s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom.

Sullivan je rekao da će Biden surađivati sa saveznicima na dugoročnim prilagodbama držanja NATO snaga tijekom svog posjeta te je najavio “zajedničku akciju” po pitanju jačanja energetske sigurnosti u Europi, koja se uvelike oslanja na ruski plin.

“Važan dio ove sljedeće faze”

“On će imati priliku koordinirati sljedeću fazu vojne pomoći Ukrajini. Pridružit će se našim partnerima u nametanju daljnjih sankcija Rusiji i pooštravanju postojećih sankcija kako bi se suzbilo izbjegavanje sankcija i osigurala snažna provedba”, rekao je Sullivan novinarima.

“Jedan od ključnih elemenata te objave bit će usredotočen ne samo na dodavanje novih sankcija već na osiguravanje zajedničkih napora za suzbijanje izbjegavanja sankcija, ukidanja sankcija, bilo kojeg pokušaja bilo koje zemlje da pomogne Rusiji da u osnovi potkopa ili zaobiđe sankcije. To je važan dio ove sljedeće faze”, rekao je Sullivan.

Biden će također najaviti dodatne američke mjere s ciljem poboljšanja humanitarnih uvjeta za izbjeglice i civile unutar Ukrajine, od kojih su mnogi zarobljeni u opkoljenim gradovima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh