Svijet

Rusi granatirali hemijsko postrojenje: Kontaminirano sve u radijusu od 2,5 kilometara

Vrlo otrovan amonijak curio je u ponedjeljak ujutro iz hemijske tvornice u gradu Sumiju na sjeveroistoku Ukrajine.

Ukrajina - AFP

Dmitro Živicki, čelnik regionalne uprave Sumija, upozorio je da amonijak curi iz postrojenja oštećenog ruskim granatiranjem. Kontaminirana je zona radijusa 2,5 kilometra oko postrojenja.

U objavama na Facebooku i Telegramu, Živitskij je upozorio da je selo Novoselcija ugroženo. Grad Sumi zbog smjera vjetra vjerojatno neće biti ugrožen, napisao je. Apelirao je na sve stanovnike u radijusu od pet kilometara od hemijske tvornice da se sklone u podrume ili stanove u prizemlju gdje je to moguće kako bi izbjegli kontakt s otrovnom hemikalijom. prneosi “radiosarajevo“.

Osoblje tvornice i državna služba za hitne situacije pokušava sanirati curenje amonijaka, napisao je Živitskij.

Posljednjih sedmica ruska vojska optužila je Ukrajinu da priprema hemijski napad na civile za koji namjrava optužiti Rusiju.

Zapadne države nedavno su rekle kako postoji povećani rizik da bi Rusija mogla upotrijebiti biološko ili hemijsko oružje.

Rusija je više puta optužena za širenje dezinformacija o navodnim ukrajinskim provokacijama kako bi opravdala vlastite napade, prenosi Direktno.hr.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh