Svijet

Put do Njemačke: Veliki broj ukrajinskih izbjeglica na željezničkoj stanici u Krakovu

Besplatan prevoz specijalnim vozovima od Poljske do Njemačke dostupan je izbjeglicama iz Ukrajine, rekao je zamjenik ministra unutrašnjih poslova Pawel Szefernaker

Na željezničkoj stanici u poljskom Krakovu nalazi se veliki broj Ukrajinaca, uglavnom žena i djece, koji čekaju da nastave put prema Njemačkoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Napustili su zemlju zbog ruskih napada, a u Poljskoj čekaju da nastave put prema Berlinu.

Poljska obezbjeđuje besplatan prevoz do ostalih zemalja EU za ukrajinske izbjeglice.

“Besplatan prevoz specijalnim vozovima od Poljske do Njemačke dostupan je izbjeglicama iz Ukrajine”, izjavio je zamjenik ministra unutrašnjih poslova Pawel Szefernaker.

Od 10. marta Ukrajinci mogu besplatno putovati drugom klasom u devet međugradskih vozova koji povezuju poljske gradove Varšavu, Pšemisl (preko Krakova) i Gdanjsk do Berlina, glavnog grada Njemačke i Frankfurta.

Prošlog petka i subote predstavnici ministarstava saobraćaja Poljske, Ukrajine, Austrije, Češke, Francuske i Njemačke i evropska komesarka za saobraćaj Adina Valean sastali su se na razgovorima u Krakovu i na poljsko-ukrajinskoj granici.

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu, doveo je do finansijskih ograničenja Moskvi i podstakao egzodus globalnih kompanija iz Rusije.

Najmanje 816 civila je ubijeno, a 1.333 ranjeno u Ukrajini od početka rata, podaci su UN-a. Više od 3,27 miliona ljudi je izbjeglo u susjedne zemlje.Put do Njemačke: Veliki broj ukrajinskih izbjeglica na željezničkoj stanici u Krakovu


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh