Svijet

Kina pružila podršku nuklearnim pregovorima s Iranom

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi razgovarao je telefonom sa iranskim kolegom Hosseinom Amir-Abdollahianom

Kina je izrazila podršku nuklearnim pregovorima s Iranom, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ministar vanjskih poslova Wang Yi razgovarao je telefonom sa iranskim kolegom Hosseinom Amir-Abdollahianom, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Kine,.

Wang je tom prilikom kazao da će Kina povećati koordinaciju i saradnju sa Iranom kako bi podržala rješavanje iranskog nuklearnog problema sporazumom koji bi, kako je rekao, doprinio regionalnom miru i stabilnosti.

Abdollahian je također izrazio zahvalnost Kini na konstruktivnoj ulozi, informišući kineskog kolegu o napretku postignutom u nastavku pregovora za implementaciju Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije (JCPOA).

Nuklearni pregovori, čiji cilj su osiguranje pune implementacije nuklearnog sporazuma i povratak Sjedinjenih Američkih Država vode se u Beču uz učešće visokih predstavnika Rusije, Kine, Njemačke, Francuske, Velike Britanije i Irana. Strane tvrde da su pregovori ušli u fazu odlučivanja.

Iranski nuklearni sporazum, zvanično nazvan Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA), potpisali su 2015. godine Iran, SAD, Kina, Rusija, Francuska, Velika Britanija, Njemačka i Evropska unija.

Prema sporazumu, Teheran se obavezao da će ograničiti svoju nuklearnu aktivnost na civilne svrhe, a svjetske sile su se složile da će odustati od ekonomskih sankcija Iranu.

SAD, pod vodstvom bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, jednostrano se povukao iz sporazuma 2018. godine i uveo sankcije Iranu, što je navelo Teheran da se prestane pridržavati sporazuma.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh