Svijet

Zapadni zvaničnici: Kina izrazila spremnost da vojno i finansijski pomogne Rusiji

Neimenovani Zapadni zvaničnici i američki diplomati su izjavili za CNN da je Kina djelomično izrazila spremnost da vojno i finansijski pomogne Rusiji usljed rata u Ukrajini.

Američki obavještajni izvori, na koje se poziva CNN, su kazali da još nije potpuno jasno da li će Kina zaista i pomoći Rusiji.

Pretpostavlja se da i unutar Komunističke partije najmnogoljudnije države na svijetu ne postoji jedinstven stav kako odgovoriti na zahtjev za pomoć. CNN-ovi izvori tvrde da dio partije zagovara ograničenu pomoć kako bi izbjegli negativne ekonomske posljedice te da je kineski predsjednik Xi Jinping uznemiren zbog toga što je rat u Ukrajini reaktivirao NATO.

Zvaničnici na Zapadu prate da li Kina već sada ekonomski i diplomatski pomaže Rusiji u bilo kojoj formi.

Glasnogovornik Ministarstva odbrane SAD-a (State Department) Ned Price je istakao da je savjetnik za američki nacionalnu sigurnost Jake Sullivan tokom susret s kineskim diplomatom Yangom Jiechijem u Rimu izrazio zabrinutost zbog kineske podrške ruskoj agresiji na Ukrajinu.

Podsjećamo da je Kina ranije danas demantovala da je Rusija od nje tražila pomoć u agresiji na Ukrajinu. prneosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh