Svijet

Nakon pada drona u Zagrebu Francuska šalje specijalni avion za nadzor hrvatskog neba

Premijer Hrvatske Andrej Plenković potražio je pomoć NATO saveznika u nadgledanju hrvatskog neba, nakon što je prije nekoliko dana u Zagrebu pao dron sovjetske proizvodnje.

Letjelica pala u Zagrebu - Screenshot

Na svom službenom Twitter nalogu hrvatski premijer napisao je da je pomoć tražio od Francuske.
“Nakon pada drona na Zagreb, na moj zahtjev predsjednik Emmanuel Macron odobrio je slanje mornaričkog aviona Hawkeye E2C za rano upozoravanje i kontrolu zračnog prostora te nadlijetanje hrvatskog neba. Nastavljamo suradnju sa NATO saveznicima”, napisao je Plenković.

Podsjećamo, prošle sedmice u noći sa četvrtka na petak, na zagrebačko naselje Jarun srušila se neidentifikovana bespilotna letjelica. Pregledom oznaka na dronu utvrđeno je da je letjelica sovjetske proizvodnje.

U blizini letjelice pronađena su dva padobrana, a ministar odbrane Hrvatske Mario Banožić izjavio je da su na bespilotnoj da su na njoj pronađeni dijelovi aviobombe. prneosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh