Svijet

Bajden: SAD neće voditi treći svjetski rat u Ukrajini

Obećao je da će SAD braniti svaki dio NATO-ovog teritorija

Joe Biden - POOL

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) naglasio je da SAD neće slati kopnene trupe u Ukrajinu, prenosi CNN.

– Nećemo voditi treći svjetski rat u Ukrajini – rekao je Bajden nakon što je ponovio da SAD pruža podršku saveznicima u NATO-u.

Obećao je da će SAD braniti svaki dio NATO-ovog teritorija. Naglasio je da bi “izravni sukob između NATO-a i Rusije bio Treći svjetski rat i to je nešto što moramo izbjeći pod svaku cijenu”.

Bajden je rekao da su SAD već uputile Ukrajini protutenkovsko naoružanje i obrambene sisteme sposobne srušiti avione i helikoptere.

– Ipak, želim biti jasan, pobrinut ćemo se da Ukrajina ima oružje za obranu od napada ruskih snaga. Poslat ćemo im novac i hranu kako bismo spasili živote Ukrajinaca. Izbjeglice iz Ukrajine primit ćemo raširenih ruku ako dođu ovdje – dodao je Bajden.

Bajden kaže da gotovo svakodnevno razgovara s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Također, naglasio je važnost djelovanja SAD-a i njihovih saveznika u bilo kakvim potezima za suprotstavljanje Kremlju. prneosi “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh