Svijet

Biden se obratio naciji: ‘Putin se preračunao, naišao je na otpor. Nema pojma što mu se sprema’

Putinov rat je bio planiran i ničim isprovociran. Od je odbio diplomatsko rješenje, mislio je da Zapad i NATO neće reagirati. Mislio je da nas može podijeliti, rekao je Biden.

Joe Biden - POOL

Večeras se sastajemo kao Amerikanci. Imamo dužnost jedni prema dugima, prema Amerikancima, rekao je na početku govora o stanju nacije američki predsjednik Joe Biden, nakon čega su prisutni zapljeskali.

– Prije šest dana Vladimir Putin je potresao temelje slobodnog svijeta. On se preračunao. Nije očekivao ovoliki zid otpora. Upoznao je ukrajinski narod – rekao je, a prisutni su se ustali nakon toga.

– Ukrajinci inspiriraju cijeli svijet. Tijelima blokiraju tenkove. Zelenskij je rekao: ‘Svjetlo će pobijediti tamu’. Ukrajinska ambasadorica je tu uz nas – rekao je i pozvao ambasadoricu da ustane. Pljesak i ovacije čuju se u dvorani.

– Kroz našu povijest naučili smo lekciju, kada diktatori ne plate cijenu za svoju agresiju, izazivaju još više haosa, ne staju. A time cijena i prijetnja za Ameriku i svijet samo rastu. Zato je stvoren NATO pakt, da bi očuvao mir i stabilnost u Europi nakon Drugog svjetskog rata. SAD i još 29 drugih nacija su članice Pakta. To nešto znači, da američka diplomacija nešto znači.

Putinov rat je bio planiran i ničim isprovociran. Od je odbio diplomatsko rješenje, mislio je da Zapad i NATO neće reagirati. Mislio je da nas može podijeliti, ovdje u našem domu. Bio je u krivu, mi smo spremi – rekao je.

Zatvorit će američki zračni prostor za ruske avione: ‘Putin nema pojma što mu se sprema’

– Putin je izoliran od svijeta više nego što je ikada bio – rekao je i poručio kako zajedno s partnerima SAD uvodi oštre sankcije Rusiji.

– Večeras, obraćam se ruskim oligarsima, dosta je! Mislim to – rekao je i dodao kako će SAD istraživati zločine ruskih oligarha.

– Pridružit ćemo se partnerima i zatvoriti američki zračnim prostor za ruske avione – poručio je Biden, a ta se odluka ranije i najavljivala u stranim medijima.

– Putin nema pojma što mu se sprema – dodao je Biden i poručio kako će to dodatno ugroziti rusko gospodarstvo.

Biden je rekao kako su uzvratili ruskim lažima s istinom i sad, kada je “Putin reagirao, svijet ga drži odgovornim”.

‘Amerikancima koji strahuju – bit ćemo dobro’
Obratio se Amerikancima koji strahuju zbog rata u Ukrajini.

– Znam da se vijesti mogu činiti alarmantnima za Amerikance. Želim da znate da ćemo biti dobro. Bit ćemo dobro – rekao je.

– Kada će se ispisivati povijest ove ere, Putinov rat na Ukrajinu oslabit će Rusiju i ojačati ostatak svijeta – dodao je.

Biden je rekao kako će Amerika otpustiti 60 milijuna barela nafte iz rezerva diljem svijeta kako bi osigurali da cijene nafte ne divljaju.

‘SAD neće slati vojsku u Ukrajinu’
– Da budem jasan, naše snage nisu angažirane i neće se upuštati u sukob s ruskim snagama u Ukrajini – rekao je Biden i dodao kako će, umjesto toga, rasporediti američke trupe po Europi.

– Ne da se bore u Ukrajini, nego da obrane naše saveznike u NATO-u u slučaju da Putin odluči napasti Zapad – rekao je.

– U tu svrhu mobilizirali smo američke kopnene snage, zračne eskadrile, trupe brodova za zaštitu zemalja NATO-a, uključujući Poljsku, Rumunjsku, Latviju, Litvu i Estoniju – dodao je.

Biden nastavlja borbu s inflacijom
Osvrnuvši se na gospodarsku situaciju i na rastuću inflaciju, Biden je izjavio da želi borbu porasta troškova života za Amerikance učiniti prioritetom.

“Moj najveći prioritet je staviti cijene pod kontrolu”, rekao je, dodajući da će njegov plan smanjiti troškove i smanjiti deficit. Da bi to učinio, Biden posebno planira proizvoditi više proizvoda “u Americi” umjesto da bude “na milosti stranih lanaca opskrbe”.

“Imamo izbor. Jedan od načina borbe protiv inflacije je smanjenje plaća i siromašnije Amerikance. Mislim da imam bolju ideju za borbu protiv inflacije: smanjite svoje troškove, a ne plaće. Napravite više automobila i poluvodiča u Americi. Više infrastrukture i inovacija u Americi.”

“Više poslova na kojima možete dobro zaraditi u Americi umjesto da se oslanjate na strane lance opskrbe, napravimo to u Americi”, kazao je Biden. Dotakao se i porasta kriminala u SAD-u te istaknuo kako država treba pružati financijsku potporu američkoj policiji.

“Moramo se složiti da ne treba prestati financirati policiju”, rekao je američki predsjednik dodajući da financiranje snaga reda treba poslužiti da se održi “njihovo brojčano stanje i obuka koji su potrebni SAD-u kako bi zaštitile svoje zajednice i granice”.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh