Svijet

Antony Blinken: Ruski zločini u Ukrajini povećavaju se iz sata u sat

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je pred Vijećem za ljudska prava Ujedinjenih nacija da se ruski “zločini u Ukrajini povećavaju iz sata u sat” i da se gađaju bolnice, škole i stambene zgrade.

Antony Blinken - Twitter

Blinken je tokom obraćanja Vijeću u Genevi rekao da je hitna sjednica tog tijela o Ukrajini, zakazana za četvrtak, na kojoj bi se putem Rezolucije koju predlažu Kijev i saveznici pokrenula međunarodna istraga o kršenju ljudskih prava u Ukrajini, važan korak ka uspostavljanju dokumentacije i pozivanju na odgovornost, prenosi Reuters.

– Moramo da pošaljemo odlučnu, jedinstvenu poruku da predsjednik Vladimir Putin bez postavljanja uslova mora da okonča ovu akciju – poručio je Blinken.

Naglasio je da Kina “nastavlja da vrši genocid i zločine protiv čovječnosti u Xinjiangu protiv muslimanskih Ujgura” i pozvao šeficu UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet da objavi izvještaj svoje kancelarije o toj situaciji, prenosi Tanjug.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh