Svijet

Europska unija šalje borbene avione Ukrajini u vrijednosti 450 miliona eura

Zemlje članice Evropske unije snabdjevat će Ukrajinu borbenim avionima, izjavio je u nedjelju visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell

avioni - Zuma Press

Europski šef diplomatije Josep Borrell kazao je da će Europska unija osigurati dostavu oružja Ukrajini u vrijednosti 450 miliona eura.

Čelnica EK-a Ursula von der Leyen ranije danas je najavila da će Unija, prvi put u svojoj historiji finansirati nabavu i slanje oružja zemlji koja je u sukobu.

Borrell je rekao da je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba zatražio borbene lovce kojima bi zračne snage njegove zemlje mogle upravljati. Ti avioni bi bili modeli sovjetske proizvodnje, uglavnom avioni MiG i Suhoj, javlja The Wall Street Yournal.

Neke sadašnje članice EU koje su nekada bile dio Varšavskog pakta predvođenog SSSR-om još uvijek lete takvim avionima ili imaju parkirane stare. prneosi “Radiosarajevo“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh