Svijet

Japanski milijarder Hiroshi Mikitani donira 8,7 miliona dolara Ukrajini!

Japanski milijarder Hiroshi Mikitani rekao je danas da će donirati milijardu jena vladi Ukrajine, nazivajući rusku invaziju “izazovom za demokratiju”.

Hiroshi Mikitani - Screenshot

Osnivač diva e-trgovine Rakuten Group Inc. rekao je u pismu upućenom ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da će donacija od milijardu jena (8,7 miliona dolara) ići na humanitarne aktivnosti za pomoć ljudima u Ukrajini koji su žrtve nasilja.

Mikitani je rekao da je posjetio Kijev 2019. i sastao se sa Zelenskim.

“Moje misli su s vama i ljudima Ukrajine. Vjerujem da je gaženje mirne i demokratske Ukrajine neopravdanom silom izazov za demokratiju”, rekao je Mikitani u svom pismu.

Dodao je da se iskreno nadam da Rusija i Ukrajina mogu riješiti ovo pitanje mirnim putem i da će ukrajinski narod moći ponovno imati mir što je prije moguće.

Ruska invazija potaknula je široke finansijske sankcije velikih demokratskih država, dok su pojedinci i organizacije širom svijeta zatražili donacije za pomoć Ukrajini.

Japanska vlada također je najavila sankcije Moskvi, uključujući zamrzavanje imovine i zabranu izvoza ključnih poluprovodnika organizacijama povezanim s ruskom vojskom, piše Klix.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh