Svijet

Ukrajina “napustila komunikaciju” kao odgovor na prijedlog Moskve za pregovore

Zamenik šefa Predsjedničke administracije Rusije, predsednik za štampu Dmitrij Peskov kazao je da je kao odgovor na ruski prijedlog da se pregovori održe u Minsku, predložila Varšavu, ali je nakon toga “napustila vezu”.

Ilustracija - Raport.ba

Ranije je rekao da je ruska strana spremna poslati delegaciju u Minsk na pregovore , u kojoj bi mogli biti predstavnici Ministarstva odbrane, Ministarstva vanjskih poslova i predsjedničke administracije.

“Poslije kratke pauze, Ukrajinci su rekli da preispituju ideju sa Minskom i da sada žele u Varšavu . I nakon toga su potpuno napustili vezu i napravili pauzu. I ta pauza traje već duže vrijeme. dugo vremena“, rekao je Peskov novinarima.

Ranije je ukrajinski lider Volodimir Zelenski najavio spremnost da na pregovorima razgovara o neutralnom statusu zemlje. Kako je objasnio Peskov, “neotuđive komponente” ovog statusa su demilitarizacija i denacifikacija, što je upravo ono što je označeno kao ciljevi specijalne operacije u Donbasu.

Prema njegovim riječima, u Kijev je prenesena informacija da je Moskva pristala da organizuje pregovore u Minsku, a bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko spreman je osigurati njihovu sigurnost.

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova rekla je da je Rusija uvijek bila raspoložena za dijalog i odlučila je da nastavi kontakte sa Ukrajinom, prenosi N1..


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh