Svijet

Putin: Sjeverni tok 2 nije politički projekt

Ovo je jedan od najvećih infrastrukturnih projekata Evrope čiji je cilj značajno osnažiti energetsku sigurnost na kontinentu, istakao je

Vladimir Putin - Avaz

Ruski predsjednik Vladimir Putin nakon sastanka s njemačkim kancelarom Olafom Šolcom (Scholz) ponovio je da je plinovod Sjeverni tok 2, koji još uvijek čeka odobrenje njemačkih vlasti, isključivo komercijalan projekt.

– Ovo je jedan od najvećih infrastrukturnih projekata Evrope čiji je cilj značajno osnažiti energetsku sigurnost na kontinentu – rekao je Putin.

Naglasio je kako je više nego jednom izjavio da je ovaj projekt isključivo komercijalan i da tu nema politike niti ikakvih političkih primjesa.

Ponovio je i da je Rusija spremna nastaviti tranzit plina kroz Ukrajinu nakon 2024., kad istekne trenutni ugovor, ali samo ako će u Evropi postojati interes za tim energentom i ako će ta ruta biti ekonomski održiva.

Putin je kazao da je ruski plin znatno jeftiniji pod dugotrajnim ugovorima s Gazpromom nego na direktnom tržištu. prneosi “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh