Svijet

Macron: Rusija i Ukrajina obavezale se na sporazume iz Minska

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u utorak da su se lideri i Rusije i Ukrajine obavezali da će poštovati sporazume iz Minska.

Emmanuel Macron - Paolo Manzo/NurPhoto via Getty Images

– Sada imamo mogućnost da unaprijedimo pregovore – rekao je Macron ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom tokom konferencije za novinare nakon što su njih dvojica održali razgovore u Kijevu.

Minski set sporazuma potpisali su 2014. i 2015. čelnici Ukrajine, Rusije, Francuske i Njemačke kao odgovor na rusku aneksiju Krima. Oni uključuju cilj da se okonča separatistički rat ruskog govornog područja u istočnom ukrajinskom regionu Donbasa, javlja Reuters.​

Rusija je okupila desetine hiljada vojnika u blizini svoje granice sa Ukrajinom, ali je negirala planove za invaziju na tu zemlju, prenosi Fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh