Svijet

Stigli američki vojnici. Podrška NATO saveznicima u istočnoj Evropi

Prvi američki vojnici stigli su u subotu u vojnu bazu u Rzeszowu u jugoistočnoj Poljskoj kao pojačanje NATO saveznicima u istočnoj Evropi u jeku stacioniranja ruskih vojnika u blizini ukrajinskih granica.

američki vojnici - raport.ba

Mali avion prevozio je, kako je poljski vojni izvor izjavio, osoblje iz lanca komande, i sletio je u jutarnjim satima na aerodrom Rzeszow-Jasionka dok se pripreme nastavljaju u bazi, koja se nalazi u blizini poljske granice s Ukrajinom.

Televizijski snimci prikazuju pripremu privremenog smještaja u G2A Areni u obližnjem mjestu Jasionka, dok su radnici postavljali ogradu oko objekta.

– Kako je objavljeno, prvi elementi borbene brigadne grupe iz 82. zrakoplovne divizije američke vojske stigli su u Poljsku – izjavio je poljski vojni portparol, piše Fena.

U srijedu je američki predsjednik Joe Biden naredio slanje skoro 3.000 vojnika u Poljsku i u Rumuniju kako bi štitili istočnu Evropu od eventualnog prelijevanja ukrajinske krize, prenosi AFP.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh