Svijet

Grupa za ljudska prava traži od Bajdena da zatvori Gvantanamo

Bajden je bio potpredsjednik Baraka Obame koji je želio zatvoriti zatvorski logor, te nastoji promicati planove za zatvaranje ovog objekta

Grupa za ljudska prava “Amnesty International” zatražila je od predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Džoa Bajdena (Joe Biden) da zatvori pritvorski centar Gvantanamo Baj na Kubi koji djeluje već punih 20 godina.

Kako je izjavio američki ekspert Amnestija, Sumit Batačarija (Bhattacharyya), taj pritvorski centar je zatvorenički logor koji je postao sinonim za selektivno kažnjavanje, te mučenje i nepravdu. Također, iz Amnestija traže od Bajdena i da kazni ljude koji su u Guatanamu izvodili mučenja.

Inače, u logoru je ostalo još 39 zatvorenika, a uspostavljen je za vrijeme predsjedničkog mandata Džordža Buša (George W. Bush), a prvi zatvorenici su stigli 2002. godine.

Bušov nasljednik Barak Obama (Barack) je želio zatvoriti logor, ali je izostala podrška Kongresa, dok je Bajdenov prethodnik Donald Tramp (Trump) ostavio logor otvorenim.

S druge strane, Bajden, koji je bio potpredsjednik Obami, nastoji promicati planove za zatvaranje ovog objekta.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh