Svijet

Izrael: Prvi slučaj istovremene zaraze koronom i gripom

U Izraelu je zabilježen prvi slučaj “flurone”, odnosno istovremene zaraze koronavirusom i gripom.

Kako javlja Newsweek, prvi slučaj “flurone” zabilježen je kod rodilje u izraelskom gradu Petah Tikvi.

Profesor Arnon Vizhnitser, ravnatelj ginekološkog odjela bolnice u tom gradu, jednim je izraelskim novinama rekao da je rodilja dobila pozitivan test na koronavirus i gripu čim su je zaprimili. Testiranje su, kako bi bili sigurni, ponovili još jednom.

Vizhnitser je dodao da rodilja nije cijepljena ni protiv koronavirusa ni protiv gripe, ali nije imala naročito jake simptome. Osjeća se dobro te se očekuje da će je iz bolnice pustiti u četvrtak.

Radi se o prvom dokumentiranom slučaju simultane zaraze koronavirusom i virusom gripe, ali zdravstveni stručnjaci vjeruju da je bilo i drugih koji nisu dokumentirani, piše Index.hr.

Izraelsko ministarstvo zdravstva istražuje ovaj slučaj te pokušava utvrditi može li uzrokovati težu bolest, javili su izraelski mediji.

Broj slučajeva zaraze koronavirusom u Izraelu je u porastu. Bilježi se oko 2300 novih slučajeva svakog dana, javlja Reuters.

Procjenjuje se da je oko 92.3% izraelske populacije primilo dvije doze cjepiva.

Unatoč visokoj stopi procijepljenosti, podaci Reutersa pokazuju da je Izrael četvrta zemlja Azije i Bliskog istoka po broju slučajeva covida u odnosu na populaciju. Ispred Izraela su Bahrein, Maldivi i Gruzija,pišu Vijesti

Jerusalem Post je ranije objavio da u Izraelu raste i broj slučajeva gripe. Izraelski Centar za kontrolu bolesti (ICDC) objavio je da je do 11. prosinca hospitalizirano 280 pacijenata s gripom.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh