Svijet

BioNTech: U slučaju potrebe vakcinu prilagođenu soju omikron proizvest ćemo za 100 dana

Iz BioNTecha su u petak kazali da očekuju više podataka o zabrinjavajućoj novoj varijanti koronavirusa otkrivenoj u Južnoj Africi u roku od dvije sedmice kako bi se utvrdilo da li će njihova vakcina proizvedena s partnerom Pfizer morati biti prerađena.

Vakcina - ilustracija / Depo.ba

Iz Pfizera i BioNTecha su rekli da ako bude potrebno očekuju da će moći proizvesti novu vakcinu prilagođenu novoj varijanti za otprilike 100 dana.

“Razumijemo zabrinutost stručnjaka i odmah smo pokrenuli analizu varijante B.1.1.529”, rekli su iz BioNTecha.

“Očekujemo više podataka iz laboratorijskih testova najkasnije za dvije sedmice. Ovi podaci će pružiti više informacija o tome da li B.1.1.529 može biti opasna varijanta koja može zahtijevati prilagođavanje naše vakcine ako se varijanta proširi globalno”, dodali su.

Pfizer i BioNTech su već kreirali verzije vakcine, zasnovane na originalnom virusu pronađenom u kineskom gradu Vuhanu, za ciljanje takozvanih Alfa i Delta varijanti, a klinička ispitivanja su u toku.

Plan se provodi kako bi se uspostavila rutina s regulatorima koja će pomoći da se ubrza proizvodnja novih vakcina. prneosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh