Svijet

Prva dugoročna prognoza za ovu zimu – evo kakva nas zima čeka

Popularna meteorološka stranica AccuWeather objavila je dugoročnu prognozu za zimu. Prema prognozama meteorologa, ovogodišnja zima mogla bi biti nalik prošlogodišnjoj, no, moglo bi biti i nekih iznenađenja, ali i ekstrema.

Poledica - Vijesti.ba

Ono što bi moglo iznenaditi su jaki i olujni vjetrovi koji će pogoditi dijelove Španjolske i južne Francuske. “Neke od najjačih oluja najvjerojatnije će se dogoditi negdje u južnoj Francuskoj, Španjolskoj ili Portugalu ove zime”, upozorio je meteorolog Tyler Roys. Čak i bez olujnih vjetrova, druge dijelove južne Europe čeka vlažna zima.

Predviđa se da će ove zime obilna vlaga stizati iz Mediterana u Italiju, Balkan i veći dio Turske. Prema meteorologu Alanu Reppertu, zbog ovog stalnog toka vlage u ovim se područjima očekuju oluja za olujom. Prognostičari AccuWeathera kažu da će unutarnji dijelovi istočne Europe ove zime imati neočekivano hladni zrak. Područje s najvećim rizikom za temperature nekoliko stupnjeva ispod normalne obuhvaća područje od središnje Ukrajine prema sjeveru do Latvije i Estonije te do zapada do Slovačke i Poljske.

Dugotrajno sušno vrijeme očekuje se za istočnu Francusku, Njemačku, Švedsku i Norvešku. Kasnije ove zime, najavljuju prognostičari, produženi naleti hladnog zraka stići će diljem sjeverne Europe, osobito Irske i Ujedinjenog Kraljevstva.

Balkan spada pod područje na kojem bi mogle pasti veće količine oborina, prvenstveno kiše pa postoji mogućnost da bi moglo doći i do novih poplava, prenosi sajt gpmaljevac.com.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh