Svijet

Na pomolu je velika saradnja Kine i SAD-a: ‘U Singapuru niče ping pong diplomatija novog doba‘

Zapadni farmaceuti surađivat će s kineskim proizvođačima lijekova. Ipak, u koaliciji zasad nema niti jednog kineskog regulatora

Singapur - Nezavisne.com

Globalni proizvođači lijekova, regulatorne agencije i znanstvenici udružuju se kako bi potaknuli SAD i Kinu na suradnju u istraživanju koje bi trebalo ubrzati proces razvoja novih lijekova protiv raka. Prema pisanju stranih medija, međunarodna koalicija za borbu protiv raka bit će lansirana kasnije ovoga mjeseca u Singapuru, a cilj joj je stvoriti tijelo kroz koje će dvije spomenute supersile, koje je pandemija covida-19 itekako “podijelila”, ipak moći surađivati.

Koalicija će uključivati predstavnike zapadnih farmaceutskih tvrtki kao što su Johnson & Johnson, AstraZeneca i Amgen, a tu su i kineski proizvođači lijekova Jiangsu Hengrui Medicine, BeiGene, Innovent Biologics i Zai Lab, kao i vodeći akademici iz obje zemlje, koje imaju dvije najveće populacije pacijenata oboljelih od raka. Glavna zadaća ovog udruženja jest skratiti vrijeme potrebno za prikupljanje podataka o sigurnosti i djelotvornosti lijekova. Ipak, u koaliciji zasad nema niti jednog kineskog dužnosnika ili regulatora.

– Veze između SAD-a i Kine toliko su loše da smo mi u Institutu za politiku Azijsko društvo stava kako bi istraživanja oko liječenja raka mogla postati sljedeća iteracija ‘ping-pong diplomacije’ ne bi li se ovaj narušeni odnos donekle vratio na tračnice – rekao je Kevin Rudd, bivši premijer Australije i čelnik Azijskog društva.

Podsjetimo, pojam ‘ping-pong diplomacija’ nastao je nakon što je 1971. godine američka stolnoteniska reprezentacija gostovala u Kini. Upravo je taj događaj označio uspostavu trgovinskih i drugih odnosa između SAD-a i Kine. No ‘ping-pong diplomacija’ poslije je poprimila značenje prebacivanja odgovornosti s jedne na drugu stranu, bez konkretnog rješavanja političkih problema.

Osim što će se morati nositi s posljedicama pandemije covida-19, koalicija će, napominje Kevin Rudd, morati prevladati zabrinutost oko intelektualnog vlasništva, osobito kad je riječ o zaštiti genetskih kodova. Koliko će se SAD i Kina složiti oko koronavirusa, ostaje neizvjesno, pogotovo nakon što je američka obavještajna agencija nedavno izvijestila kako je virus vjerojatno slučajno “pobjegao” iz laboratorija u Wuhanu, što Kina negira i kategorički odbacuje.

– Covid je samo još dodatno pojačao već postojeće poteškoće između Pekinga i Washingtona, a zapravo je trebao pružiti više mjesta sudjelovanju u ozbiljnim, kombiniranim istraživačkim programima – smatra Rudd.

Nova koalicija planira koristiti projekt Orbis američke Uprave za hranu i lijekove te surađivati s kolegama iz drugih zemalja, uključujući Kanadu, Australiju i Švicarsku, kako bi se lakše provodila klinička ispitivanja koja će biti na dobrobit globalne zajednice. Upravo je pomoću projekta Orbis u Velikoj Britaniji, primjerice, odobren Lumykras, lijek američke biotehnološke tvrtke Amgen.

– Nadam se da ćemo preko koalicije ponoviti uspješno globalno ispitivanje kakvo smo imali u slučaju Lumykrasa. To nam je uvelike skratilo vrijeme potrebno za odobrenje inovativnog tretmana raka – s 15 na samo tri godine. Osim toga, ekspresno ‘novačenje’ pacijenata u Kini puno je pomoglo i u pronalasku AstraZenecina lijeka Tagrisso protiv raka pluća. Spomenuti lijek cilja mutaciju koja se češće nalazi u tumorima azijskih žena, a istraživanje u Kini dodatno je ubrzalo čitav proces i razvoj lijeka – izjavio je Bob Li, onkolog iz američkog centra za istraživanje raka Memorial Sloan Kettering, prenosi Jutarnji.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh