Svijet

Biden pohvalio papu Franju zbog borbe protiv siromaštva i klimatske krize

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden pohvalio je danas ulogu pape Franje u zagovaranju globalnih rješenja o nizu pitanja koja pogađaju najugroženije kategorije populacije u svijetu, javlja Anadolu Agency (AA).

Joe Biden - AFP

Biden je doputovao u Evropu kako bi tokom vikenda učestvovao na samitu G20 u Rimu, a u ponedjeljak u Glasgowu i na Samitu svjetskih lidera na početku 26. konferencije Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama, poznate kao COP26.

Po dolasku u Rim, Biden se u Vatikanu sastao s poglavarom Rimokatoličke crkve papom Franjom, a iz Bijele kuće je saopćeno da je sastanak trajao duže od sata.

Bio je to prvi Bidenov sastanak s papom Franjom od kako je preuzeo funkciju američkog predsjednika. Nakon Johna Kennedyja, Biden je tek drugi katolik na čelu SAD-a u historiji.

“U audijenciji kod pape Franje, predsjednik Biden se zahvalio Njegovoj Svetosti na zalaganju za siromašne u svijetu i one koji pate od gladi, sukoba i progona“, navodi se u saopćenju Bijele kuće.

Biden je pohvalio i vodstvo pape Franje u borbi protiv klimatske krize, kao i njegovo zalaganje da se osigura završetak pandemije koronavirusa za sve kroz poštenu distribuciju vakcina i pravičan globalni ekonomski oporavak.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh