Svijet

Escobar se obraća Kongresu, tenzije u BiH jedna od tema

Gabriel Escobar, zamjenik pomoćnika državnog sekretara, govoriće u četvrtak u Odboru za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa o angažmanu američke administracije na Zapadnom Balkanu. Tema je i stanje u Bosni i Hercegovini.

Gabriel Escobar - Ambasada SAD u Srbiji

Escobar, koji obavlja i funkciju specijalnog izaslanika Sjedinjenih Država za to područje, učestvuje u sesiji koju organizuje pododbor za Evropu, energetiku, životnu sredinu i visoke tehnologije. Tijelo broji dvadeset članova od kojih je jedanaest iz redova Demokratske, a devet Republikanske partije.

Napetosti i ruski uticaj
Eskobar će o američkoj politici prema Balkanu govoriti u trenutku izraženijih tenzija u tom regionu – ponajviše na relaciji između Kosova i Srbije, u Crnoj Gori, ali i u Bosni i Hercegovini. prneosi “N1“.

Odnose Srbije i Kosova, koje poslednju deceniju uz posredstvo Evropske unije pregovaraju o pravno obavezujućem sporazumu čija je svrha normalizacija odnosa, obilježio je novi višednevni klinč u vezi sa registarskim tablicama.

U danima nakon toga usledio je i spor zbog policijske akcije, prema obrazloženju kosopvskih vlasti, usmjerene protiv krijumčarenja robe na čitavoj teritoriji Kosova – koja je posebno burno dočekana na jseveru Kosova.

Spor zbog tablica privremeno je razriješen uz angažman direktnog posrednika u pregovorima dvije strane Miroslava Lajčaka i Gabriela Escobara. Na vrhuncu krize kosovske vlasti su na sjeveru Kosova razmestile specijalne policijske snage, koje su po sporazumu zamenile jedinice Misije Sjevernoatlantske Alijanse na Kosovu (KFOR).

Dodik i BiH
Među važnijim pitanjima je i već neko vrijeme aktuelna funkcionalnost Bosne i Hercegovine kao države – pogotovo poslije sve češćih javnih istupa Milorada Dodika, člana Predsjedništva te zemlje iz redova srpskog naroda i političkog funkcionera entiteta Republike Srpske, kojim dovodi u pitanje postojanje BiH i učešće srpskih predstavnika u njenim političkim, ekonomskim i vojnim institucijama.

To je u balkanskoj javnosti pokrenulo polemiku i o mogućnostima uvođenja dodatnih američkih sankcija Dodiku. Inače, zbog opstrukcije Dejtonskog sporazuma njemu je još 2017. uveden embargo. Njime se podrazumijeva zabrana putovanja i zamrzavanje imovine na teritoriji Sjedinjenih Država, što važi i za zemlje koje su se pridružile tom potezu.

Nakon tranzicije političke vlasti u Americi početkom godine – od njenih zvaničnika su stizala uvjeravanja da neće biti drastičnijih promjena državne politike prema Zapadnom Balkanu. Kao i da su Sjedinjene Države posvećene razvoju, dostizanju i sprovođenju reformskih procesa, čija je svrha napredak u evroatlantskim integracijama regiona, ali i poruka da tome blisko sarađuju sa Evropskom unijom.

Istovremeno, međunarodne debate o Zapadnom Balkanu ispunili su stavovi dijela stručnjaka i bivših diplomata u Americi i šire da je za trajno rješavanje trzavica i otvorenih pitanja među zemljama regiona, kao i ubrzanje napretka evroatlantskih integracija – potreban značajniji angažman Sjedinjenih Država u tom regionu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh