Svijet

SAD pozvao na hitno oslobađanje tokom puča pritvorenog premijera Sudana

Odbacujemo akcije vojske i pozivamo na hitno oslobađanje premijera, rekla je portparolka Bijele kuće Karine Jean-Pierre

Vlasti Sjedinjenih Američkih Država (SAD) pozvale su na hitno oslobađanje premijera Sudana Abdalle Hamdoka koji je pritvoren tokom jutrošnjeg vojnog udara u toj afričkoj državi, javlja Anadolu Agency (AA).

“Odbacujemo akcije vojske i pozivamo na hitno oslobađanje premijera“, rekla je portparolka Bijele kuće Karine Jean-Pierre te je dodala da je SAD duboko zabrinut zbog situacije u Sudanu.

SAD se tako pridružio brojnim državama i međunarodnim organizacijama koje su osudile puč u Sudanu.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres oštro je osudio državni udar u Sudanu, pozivajući sudansku vojsku da odmah oslobodi pritvorene političare, uključujući i sudanskog premijera Hamdoka.

Sudanska vojska uhapsila je rano jutros Hamdoka i članove civilne vlade u glavnom sudanskom gradu Kartumu.

Ministarstvo kulture i informisanja saopćilo je da je vojska uhapsila Hamdoka nakon što je odbio da podrži ono što je opisao kao puč.

General Abdel-Fattah al-Burhan, šef sudanskog vladajućeg vojnog vijeća, proglasio je vanredno stanje i raspustio Suvereno vijeće Sudana koje je formirano prije dvije godine da upravlja državom nakon svrgavanja dugogodišnjeg predsjednika Omara al-Bashira.

Nakon neuspjelog vojnog udara prošlog mjeseca, duboke tenzije između vojske i civilne uprave izbile su u Sudanu usred nedavnih masovnih protesta u Kartumu.

Prije raspada, Sudanom je upravljalo Suvereno vijeće vojnih i civilnih vlasti, koje je nadziralo prijelazni period do izbora zakazanih za 2023. godinu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh