Svijet

Blinken i Borrell o izazovima SAD i EU na Balkanu

Borrell je u svom dijelu izlaganja ukazao da su Evropljani i Amerikanci najbliži partneri i saradnici.

Blinken i Borrell - Screenshot

Američki državni sekretar Antony Blinken pozdravio je nedvosmislenu podršku Evropske unije evropskoj perspektivi Balkana.

Saopštio je to portparol State Departmenta Ned Price poslije susreta najvišeg američkog diplomate s visokim predstavnikom Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josepom Borrellom u Washingtonu.

Blinken je, kako se navodi u saopštenju, tokom susreta potvrdio trajnu važnost partnerstva SAD i EU i riješenost Washingtona da s Briselom sarađuje na rješavanju zajedničkih izazova.

“Državni sekretar je rekao da cijeni nastavak nedvosmislene podrške koju Evropska unija pruža evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i njenu posvećenost procesu proširenja i naglasio da je potrebno postići napredak u pristupnim pregovorima s Albanijom i Sjevernom Makedonijom”, navodi se između ostalog u saopštenju.

Dodaje se da su dvojica zvaničnika razgovarala o razvoju događaja u vezi sa Afganistanom i pozdravila pokretanje dijaloga SAD i Evropske unije na visokom nivou o Rusiji, kao i održavanja narednog sastanka na visokom nivou u okviru dijaloga Washingtona i Brisela koji bi trebalo da se održi kasnije tokom godine.

Blinken je tokom razgovora potvrdio podršku snažnijoj i spremnijoj američkoj odbrani koja, kako je naznačeno u saopštenju, doprinosi transatlantskoj i globalnoj sigurnosti – koja je kompatibilna sa NATO.

“Državni sekretar i visoki predstavnik naglasili su da namjeravaju da pokrenu dijalog o sigurnosti i odbrani, što je dogovoreno na samitu SAD i EU u junu. Oni su zadužili svoje timove da utvrde obim i modalitete tog dijaloga”, zaključuje se u saopštenju.

Borrell, koji se nalazi u dvodnevnoj posjeti Sjedinjenim Državama u svjetlu intenziviranja transatlantske saradnje, objavio je da je s Blinkenom imao dobru diskusiju koja će, kako je naznačio, produbiti strateško partnetstvo Evropske unije i Sjedinjenih Država.

“Uz razmjenu stavova o geopolitičkim pitanjima – saglasili smo se da uskoro otpočnemo dijalog o sigurnosti i odbrani, kao i da se konsultacije o indo-paciffičkom regionu održe ove godine”, objavio je Borrell na društvenoj mreži Twitter.

Blinken je uoči razgovora s Borrellom poručio da je Evropska unija najznačajniji partner Sjedinjenih Država u suočavanju sa svim izazovima širom svijeta.

– Ne postoji izazov na kome ne radimo zajedno. Pred nama je veoma važna agenda – koja se odnosi na evropsku, indopacifičku i zapadnu hemisferu – o svemu tome ćemo razgovarati. Sjedinjene Države u vezi sa svim pitanjima koja se nalaze pred njima – Evropsku uniju smatraju najbližim partnerom- rekao je američki državni sekretar.

Borrell je u svom dijelu izlaganja ukazao da su Evropljani i Amerikanci najbliži partneri i saradnici.

– Transatlantski odnosi su najvažnije relacije koje imamo. Tako da je potrebno da gajimo uzajamno razumijevanje i saradnju u vezi sa Zapadnim Balkanom, Afganistanom, Kinom, Rusijom. Na brojnim mjestima Zemljine kugle postoje izazovi sa kojima je potrebno suočiti se. Sarađujemo u skladu sa zajedničkim vrijednostima i ovaj susret je važan korak u tom smjeru – posebno kada je riječ o pitanjima sigurnosti i odbrane – naveo je uoči razgovora Borrell.

Transatlantski odnosi, ali i relacije između Sjedinjenih Država i Evropske unije zapali su u krizu tokom administracije bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, pogotovo u posljednjih godinu i po njegovog mandata.

Trump je imao česte prigovore na saradnju u okviru Sjevernoatlantske alijanse (NATO) – iznoseći o nesrazmjernim izdvajanima koje su u toj političko-vojnoj organizaciji imale SAD u poređenju sa drugim članicama.

U danima nakon američkih predsjedničkih izvbra, decembra 2020., Evropska komisija i visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost predložili su strategiju nove transatlantske agende odnosa između Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država.

Tada je u objavi Evropske komisije istaknut značaj primjene translatlantske saradnje tamo gdje je potrebno globalno vođstvo. Također, kako je ukazano, princip je usredsređen na jačanje multilateralnih aktivnosti i institucija, zajedničkih interesa, upotrebe zajedničkih resursa i nalaženja rješenja usklađenih sa vrijednostima obje strane, prenosi VOA..


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh