Svijet

UN: Afganistanu treba humanitarna pomoć

Talibani su se na sastanku s dužnosnikom Ujedinjenih naroda za humanitarne poslove obavezali da će garantovati sigurnost humanitarnih radnika i pristup pomoći Afganistanu, priopćio je glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric.

Stephane Dujarric

Zamjenik glavnog tajnika UN-a za humanitarne poslove, Britanac Martin Griffiths, stigao je jučer u Kabul kako bi razgovarao s talibanskim vođama dok Afganistanu prijeti humanitarna kriza velikih razmjera.

“Vlasti su se obavezale da će garantovati sigurnost humanitarnih ekipa, kao i dopremu humanitarne pomoći ljudima kojima je potrebna te slobodu kretanja humanitarnim radnicima, muškarcima i ženama”, priopćio je Dujarric.

S druge strane, Griffiths je potvrdio da će humanitarna zajednica dostaviti “nepristranu i neovisnu humanitarnu pomoć”, dodaje se u priopćenju. Osim toga, pozvao je sve strane da osiguraju poštivanje prava žena, i u stanovništvu i u humanitarnim ekipama.

Polovini od 38 miliona stanovnika Afganistana potrebna je humanitarna pomoć, a više od polovice djece mlađe od pet godina trpjet će glad tokom iduće godine, upozoravaju Ujedinjeni narodi.

UN želi dostavljati pomoć na više od 20 mjesta u Afganistanu

Humanitarni letovi UN-a ponovno su uspostavljeni prema sjeveru i jugu Afganistana, priopćio je u četvrtak Dujarric, dodavši kako se nada da će uskoro biti intenzivirani.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres trebao bi 13. septembra u Ženevi održati sastanak zemalja članica o povećanju humanitarne pomoći Afganistanu.

Između 2002. i 2021. letovi UN-a letjeli su na više od 20 odredišta u Afganistanu, a UN-ov je cilj obnoviti te operacije čim sigurnost i njihovo financiranje budu osigurani, prenosi Hina.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh