Svijet

U iščekivanju oluje: zatvorene škole, kockarnice, otkazani svi letovi

Kako pišu američki mediji, moguć je i nestanak struje

letovi SAD - AFP

Desetine hiljada ljudi napustilo je svoje domove, tražeći sklonište pred nadolazećim uraganom Ajda (Ida) u američkoj državi Luizijani.

Očekuje se da će Ajda večeras pogoditi Meksički zaliv noseći vjetar koji će puhati brzinom od 220 kilometara na sat i oluju opasnu po život.

Uragan je ojačao mnogo brže nego što se to očekivalo. U toku noći, došao je do četvrte kategorije na Safir-Simpsonovoj skali od pet kategorija, objavio je Nacionalni centar za uragane (NHC).

Guverner Luizijane Džon Bel Edvards (John Bel Edwards), istakao je da država ne planira evakuisati bolnice koje su zatrpane pacijentima zaraženim koronavirusom.

– Implikacije oluje četvrte kategorije dok su bolnice pune su izvan onoga što inače razmatramo- rekao je Edvards.

Škole i kazina zatvoreni, letovi otkazani
Vlasti su pozvale sve ljude da se opskrbe sa dovoljno hrane i vode za najmanje tri dana. Kako ističu, prva 72 sata su najteža i spasilačke ekipe će biti zatrpane. prenosi “Avaz“.

U iščekivanju oluje, aviokompanije su u nedjelju otkazale sve letove koji dolaze i odlaze s međunarodnog aerodroma “Louis Armstrong New Orleans”, saopšteno je iz zračne luke.

U Misisipiju će u ponedjeljak biti zatvoreno najmanje 15 školskih okruga i univerziteta, a većina škola najavljuje planove za nastavak nastave u utorak, ako vrijeme to bude dozvoljavalo.

Osim toga, desetine kockarnica duž obale zaljeva Misisipija zatvoreno je uoči dolaska oluje. Većina kazina zatvorena je u subotu popodne odnosno naveče, i najavili su da planiraju ponovo otvoriti svoja vrata tek u utorak.

Moguća nestašica struje
Raspoređeni su dodatni timovi i oprema zbog očekivanih nestašica struje. Predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) izjavio je da je u kontaktu i kordinaciji sa distributerima električne energije i da je u Teksasu i Luizijanu raspoređeno 500 saveznih djelatnika za hitne situacije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh