Svijet

Ursula von der Leyen: EU povećala humanitarnu pomoć za Afganistan

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen najavila je danas značajno povećanje humanitarne pomoći Afganistancima na više od 200 miliona sa sadašnjih 50 miliona eura.

Ursula von der Leyen - Screenshot

– Ova humanitarna pomoć bit će dodatni doprinos država članica za pomoć narodu Afganistana – objavila je ona na Twitteru, dodajući da će dodatnu podršku najaviti na summitu G7 kasnije tokom dana, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Prema von der Leyen, pomoć je namijenjena ljudima u Afganistanu, kao i izbjeglicama. Pomoć će biti uslovljena poštovanjem ljudskih prava i prava žena, navedeno je iz Evropske komisije (EK).

S obzirom na talibansko preuzimanje vlasti u Afganistanu, zvaničnici država i vlada zemalja G7 na video konferenciji danas razgovaraju o daljnjem toku djelovanja i pomoći stanovništvu te države.

Grupa vodećih industrijski razvijenih zemalja uključuje Sjedinjene Države, Njemačku, Francusku, Britaniju, Italiju, Japan i Kanadu. Najviši predstavnici EU takođe su uvijek prisutni na sastancima G7.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh