Svijet

Afganistanske žene za CNN: Niko ne vjeruje onom što talibani govore

Otkad su Talibani počeli preuzimanje vlasti u Afganistanu, život se za afganistanske žene promijenio naglavačke, a njihova budućnost postala je neizvjesna, posebno za one van glavnog grada Kabula.

Afganistan - AFP

U razgovoru za CNN, tri Afganistanke, obrazovane i u srednjim dvadesetim godinama, otkrivaju šta se u njihovoj svakodnevnici promijenilo dolaskom talibanskog režima.

Sve tri su, u strahu za svoju sigurnost i sigurnost svojih porodica, govorile pod uslovom anonimnosti.

Djevojka iz Kunduza na sjeveru Afganistana s porodicom je pobjegla u Kabul nakon što je granata razorila njihov dom.

“Kunduz trenutno nije mjesto gdje biste trebali biti. Niko ne bi trebao biti tamo. U kontaktu sam s mnogim kolegama koji su ostali zatočeni tamo. Žene ne izlaze iz kuća, svi su u svojim domovima,” kaže mlada Afganistanka.

Ističe kako niko ne vjeruje tome šta talibani govore.

“Uposlenici (bivše) Vlade su svi u kućama i ne mogu se vratiti na posao iako talibani kažu da se mogu vratiti. Stvar je u tome da niko ne vjeruje tome šta talibani izgovore,” dodala je.

Smatra kako njihove vrijednosti nisu iste onima koje ima afganistanski narod .

“Demokracija za njih ne dolazi u obzir. Vjerujemo da se trude jer ih međunarodna zajednica i UN pažljivo promatraju,” kazala je za CNN, dodavši kako pronalazi načine da napusti zemlju.

Trenutna situacija u mnogim provincijama van Kabula je prilično teška. Žene su ionako u nepovoljnoj poziciji zbog nedostatka prilika i resursa, ali talibanski pritisak je samo pogoršao situaciju, piše CNN.

Druga djevojka koja je govorila za ovaj medij kaže kako je zbog nemogućnosti izlaska na ulicu, narod Kunduza suočen sa egzistencijalnom lrizom. Njezin otac je radio za UN, a sada je bez posla.

“Najviše smo okupirani time kako da dođemo do hrane i vode,” istakla je.

U gradu je mirno ali napeto, kaže CNN-ova sugovornica, dodavši kako stanovnici Kunduza žive u zabrinutosti.

“Talibani kažu kako djevojčice mog ići u školu, ali kada odu, oni kažu kako ih mora pratiti muški rođak. Djevojčice ne mogu ići same više, sad im treba muški pratitelj,” dodala je.

Kao primjer navodi nedavni incident u kojem su talibani pretukli vozača rikše jer je vozio učiteljicu iz škole, koja nije imala mušku pratnju.

“To je ono s čim se trenutno suočavamo,” kaže djevojka, koja je do sada radila kao novinarka. Grad i zemlju bi napustila, kako bi se osjećala sigurnom.

Kao i u slučaju prethodne CNN-ove sugovornice, još uvijek nije našla način da napusti Afganistan.

CNN-ova treća sugovornica, djevojka iz Herata, trećeg po veličini afganistanskog grada, govori kako su stanovnici u stanju šoka, a promjena vlasti ostavlja mnoga ptianja otvorena.

“Talibani daju nadu našem narodu da će voditi zemlju u miru i stabilnosti. Prisustvo talibana u gradovima kao Herat i Mazar-i-Sharif je jako u odnosu na Kabul. Svi čekaju da vide kakve zakone i pravila talibani planiraju za narod. Za muškarce ova tema možda i nije toliko zabrinjavajuća, ali žene su u stresu i pitaju se: Da li stvarno idemo ka devedesetim godinama nakon 20 godina napornog rada i napretka? Ili će situacija ovog puta biti bolja?,” pita se mlada Afganistanka.

Kaže kako njeni sugrađani smatraju da je neizvjesna budućnost izvan Afganistana bolja od neizvjesnoti u zemlji. “To je glavni izgovor za narod da ode iz zemlje. To je nivo očaja kroz koji prolaze.” prneosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh