Svijet

Da li milioni doza vakcina završavaju smeću?

Po prvi put dostupne su nacionalne brojke o zalihama cjepiva u medicinskoj praksi u Njemačkoj. Prema informacijama Report Mainz, podaci pokazuju da bi do 3,2 milijuna doza cjepiva mogao isteći rok do jeseni.

Vakcina - Federalna

Prema istraživanju Središnjeg zavoda za obvezno zdravstveno osiguranje u Njemačkoj, dostupnom političkom magazinu ARD-a Report Mainz, do 3,2 milijuna doza cjepiva protiv COVID-19 samo iz medicinske prakse mogao bi isteći rok na jesen.

To se osobito odnosi na 1,5 milijuna doza AstraZeneca i Johnson & Johnson cjepiva. No, čak i sa 1,7 milijuna doza BioNTecha koje su trenutno pohranjene u ordinacijama, nije sigurno hoće li njima još biti cijepljeno. Naime liječničke ordinacije, za razliku od centara za cijepljenje, ne mogu vratiti neiskorištene, trajne doze cjepiva izravno saveznoj vladi. Neiskorištene doze u odrinacijama do sada nisu bile centralno evidentirane.

„Nevjerojatno i neodgovorno”

“Nevjerojatno i neodgovorno” – ogorčeno komentira liječnik opće prakse dr. Björn Parey u intervjuu za politički magazin ARD-a. Posebno s obzirom na činjenicu da se cjepiva očajnički traže u drugim zemljama svijeta ovo je katastrofa, kaže ovaj član odbora Udruženja liječnika opće prakse Hamburga. Uništavanje do 3,2 milijuna doza cjepiva, kako dalje kaže, je nezamislivo, ne samo iz perspektive solidarnosti. “I za nas u Njemačkoj važno je boriti se protiv pandemije u cijelom svijetu, jer će se u protivnom virus stalno prenositi u zemlju.”

Samo u njegovoj praksi ostaje više od 50 doza cjepiva AstraZeneca koje istječu krajem oktobra. On kaže da je pokušao predati doze na daljnju uporabu. No centar za cijepljenje u Hamburgu je to odbio. Prema postojećim propisima, centar za cijepljenje ne mora prihvatiti doze. “Ovo cjepivo onda odlazi u smeće”, kritizira dr. Bjorn Parey.

Ovo je potvrdilo i Ministarstvo zdravstva njemačke savezne zemlje Sjeverna Rajna Vestfalija na pitanje političkog magazina Report Mainz: “U centrima za cijepljenje ne može doći do prijema cjepiva AstraZeneca jer se ono trenutno u njima rijetko koristi.” Čak i doze koje se mogu čuvati još mjesecima ostaju neiskorištene zbog birokratskih prepreka. I to iako su prijeko potrebni u zemljama u razvoju i za njih bi bilo kupaca.

Dr. Bjoern kaže da su se liječničke ordinacije u Hamburgu već 01. jula obratile pokrajinskoj vladi i upozorile na prijetnju propadanja doza AstraZenece. On kaže: „Ovdje se moralo ranije djelovati.” Reakcije Ministarstva zdravstva Hamburga još uvijek nema.

Cjepiva iz centara za cijepljenje mogu se vratiti saveznoj vladi preko saveznih država, ali trenutno ne postoje takvi propisi za liječničke ordinacije. Federalno ministarstvo zdravstva je o tome za politički magazin Report Mainz saopćilo: “Trenutno nema planova za vraćanje viška cjepiva protiv COVID-19 iz liječničkih ordinacija u centralno skladište savezne vlade.”

Nema reakcije iz Berlina

Savezno ministarstvo zdravstva još nije odgovorilo na konkretne rezultate istraživanja. Rezultati se temelje na nacionalnim podacima o isporuci cjepiva koji su prikupljeni za sve liječničke ordinacije 10. avgusta 2021. i podacima o cijepljenju u cijeloj zemlji iz medicinskih ordinacija prikupljen im 15. avgusta 2021. godine, prenosi DW.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh