Svijet

Visoka zvaničnica UN-a situaciju u Afganistanu uporedila sa opsadom Sarajeva

Specijalna predstavnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN) u Afganistanu Deborah Lyons je jučer trenutnu situaciju u ovoj zemlji uporedila sa opsadom Sarajeva od 1992. do 1995. godine.

Deborah Lyons - (Photo by SAJJAD HUSSAIN/AFP via Getty Images)

Upozorila je da je ova država u riziku katastrofe toliko ozbiljne, kako je rekla, da je uporediva sa tek nekoliko onih koje su se desile u ovom vijeku, ako su takve postojale. To je izjavila u trenutku kada se završava povlačenje američke vojske.

Povlačenje je počelo nakon 20-godišnje intervencije, a to je omogućilo talibanskim snagama da ponovo počnu ovladavati zemljom. Njihove vojne ofanzive Lyons podsjećaju na opsadu Sarajeva.

“Ovo je jedna druga vrsta rata, koji podsjeća na Siriju ili na Sarajevo u ne tako davnoj prošlosti. Ušao je u novu, smrtonosniju i razorniju fazu”, ukazala je dok talibani napadaju velike gradove, među kojima su Kandahar, Herat i Lashkar Gah.

Strahuje se da će mnogi Afganistanci imati zastrašujuću budućnost (Foto: EPA-EFE)
Strahuje se da će mnogi Afganistanci imati zastrašujuću budućnost (Foto: EPA-EFE)
Ocijenila je da bi talibanska vojna taktika mogla predstavljati ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

“Napad na urbana područja znači svjesno nanijeti štetu i uzrokovati velike žrtve civila. Uprkos tome, čini se da je napad na urbana područja strateška odluka talibana koji su vjerovatno prihvatili da će se desiti pokolj”, kazala je Lyons.

Izvještaj UN-a je dio, kako piše online izdanje magazina Foreign Policy (FP), očajničkog apela Vijeću sigurnosti da nešto poduzme kako bi talibane prisililo na dogovor da vlast dijele sa zvaničnom afganistanskom vladom. Strahuje se da će mnogi Afganistanci imati zastrašujuću budućnost zbog odluke američkog predsjednika Joea Bidena da se vojska njegove zemlje povuče. Afganistanska vojska, koju su obučavali i opremili Amerikanci, nije uspjela usporiti talibansku ofanzivu.

Visoki američki diplomata pri UN-u Jeffrey DeLaurentis je osudio talibansku ofanzivu i pozvao ih je da je zaustave. U međuvremenu se formiraju jedinice koje će se suprotstaviti talibanima. Zbog toga neki očekuju da bi sukob mogao u potpunosti prerasti u građanski rat.

U bici za Lashkar Gah, glavni grad regije Helmand, poginula su 104 civila, 403 su ranjena, a desetine hiljada zarobljeno, pretpostavljaju u UN-u na osnovu bolničkih podataka. Talibani su blokirali sve ceste za ulaz i izlaz iz grada, a zalihe hrane su sve manje. Također prema UN-u, od početka talibanske ofanzive u Kandaharu je poginulo 460 civila, dok je u Heratu poginulo 135 ljudi.

Specijalna predstavnica Lyons je pozdravila osudu Vijeća sigurnosti za ono što se dešava u ovoj državi, ali je istakla da Afganistanci moraju čuti mnogo više od 15 članica ovog tijela UN a, piše Foreign Policy.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh