Svijet

Indonezija postaje novo žarište koronavirusa, danas zaraženo rekordnih 54.517 ljudi

U Indoneziji raste zabrinutosti zbog nesposobnosti svojih regija da se izbore sa skokom u slučajevima koronavirusa, s obzirom da se vrlo prenosiva varijanta delta brzo širi najvećim svjetskim arhipelagom.

Koronavirus - Twitter

Indonezija se bori kako bi usporila tempo prijenosa koronavirusa, a u srijedu je zabilježila svoj najveći dnevnim rekord u broju zaraženih koronavirusom koji je dostigao 54.517 slučajeva, čime je ukupni broj iznosi nešto više od 2,67 miliona slučajeva.

Indonezija ima najveći broj slučajeva koronavirusa i smrtnih slučajeva od Covida-19 u jugoistočnoj Aziji.

“Varijanta delta prvi put identificirana u Indiji pronađena je u 11 područja izvan gusto naseljenog otoka Java”, rekao je ministar zdravstva Budi Gunadi Sadikin.

Slučajevi i popunjenost bolnica porasli su u dijelovima Sumatre, Papue i Kalimantana ili indonezijskog Bornea, a posebno zabrinjavajuće udaljene regije poput Zapadne Papue.

“To moramo strogo nadzirati, jer ako se tamo nešto događa, njihovi su zdravstveni kapaciteti ispod Jakarte ili Jave”, rekao je Budi. prenosi “Klix“.

U Istočnoj Nusa Tenggari infekcije su se više nego udvostručile u posljednja tri dana, dok je u Lampungu na Sumatri popunjenos bolnica u ponedjeljak dosegla 86 posto, Istočnom Kalimantanu 85 posto, a Zapadnoj Papui 79 posto.

Ismen Mukhtar, epidemiolog iz Lampunga, rekao je da su regije Indonezije izuzetno osjetljive.

“Hitno su potrebne zdravstvene ustanove jer spašavaju živote, ali ono što je najvažnije je ograničavanje prijenosa”, kazao je.

Dok zdravstveni stručnjaci upozoravaju da bi Indonezija mogla biti sljedeća Indija, vlada se potrudila ojačati kapacitet i osigurati dovoljnu opskrbu kisikom.

Visoki ministar Luhut Binsar Pandjaitan rekao je u srijedu da se nabavkom kisika dobro upravlja, a očekuje se da će više od 1.500 generatora kisika stići iz Singapura i Kine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh