Svijet

Angela Merkel: “EU treba da održi dijalog sa Rusijom uprkos velikim razlikama”

Rusija je za nas veliki izazov, ali Rusija je također kontinentalni susjed EU i mi treba da obezbijedimo da svi hibridni napadi budu zaustavljeni, rekla je.

Angela Merkel - Screenshot

Evropska unija trebalo bi da održi dijalog sa Rusijom uprkos velikim razlikama po pitanju bezbjednosti i konflikta u Ukrajini i Siriji, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel uoči razgovora sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom (Macron).

Rusija je za nas veliki izazov, ali Rusija je također kontinentalni susjed EU i mi treba da obezbijedimo da svi hibridni napadi budu zaustavljeni – rekla je Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare, prenio je Rojters.

Navela je da vjeruje da kada se i američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) sastane sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i drži otvoren dijalog, onda je važno i evropska strana učini isto.

Ali, sa druge strane mi imamo interes da ostanemo u dijalogu sa Rusijom ako želimo bezbjednost i stabilnost u EU, ma kako to teško bilo – dodala je ona, piše “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh