Svijet

Vođa Boko Harama je mrtav, ubio se aktiviravši eksploziv

Shekau je radije izabrao poniženje na onom svijetu nego na Zemlji, naveli iz ISWAP-a

Abubakar Shekau -AFP

Vođa Boko Harama Abubakar Shekau ubio se tokom sukoba sa suparničkom džihadističkom grupom Islamskom državom u zapadnoj Africi (ISWAP). To su potvrdili iz ISWAP-a u audiosnimci objavljenoj dvije sedmice nakon prvih informacija o Shekauovoj smrti.

– Shekau je radije izabrao poniženje na onom svijetu nego na Zemlji. Ubio se aktiviravši eksploziv – rekao je na kanuri jeziku glas sličan glasu vođe ISWAP-a Abu Musaba al-Barnavija na snimku koji je AFP-u poslao izvor koji inače prenosi poruke grupe. prenosi “Avaz“.

Boko Haram se nije očitovao o smrti svog vođe, a nigerijska vojska je saopćila da vodi istragu.

ISWAP na svom snimku opisuje kako su njegove snage, poslane u enklavu Boko Harama, u šumi Sambisi, pronašle Shekaua u njegovoj kući i počele borbu.

– Napustio je borbu i pobjegao te pet dana lutao šikarom. Ipak, borci (ISWAP-a) nastavili su ga tražiti sve dok ga nisu locirali – rekao je glas.

Kada su ga pronašli u šikari, borci ISWAP-a su njega i pristaše pozvali na predaju, ali je Shekau odbio i ubio se, dodao je.- Presretni smo – istaknuo je glas, dodajući da je Shekau “kriv za terorizam i za neopisive zločine”.ISWAP, koji Islamska država priznaje, nastao je 2016. odvajanjem od Boko Harama. Ojačavši, postao je najveća džihadistička grupa na sjeveroistoku Nigerije, javlja Hina.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh