Svijet

EMA odobrila Pfizerovo cjepivo za djecu

EUROPSKA agencija za lijekove (EMA) odobrila je upotrebu Pfizerova cjepiva za djecu u dobi od 12 do 15 godina.

Pfizer - Reuters

Odluka je donesena danas, a očekuje se da će je danas poslijepodne odobriti i Europska komisija.

Europska komisija potpisala je tri ugovora s Pfizerom, pri čemu je po posljednjem dogovorila isporuku 1.8 milijardi doza Pfizerova cjepiva u 2023. godini. prenosi “Index“.

Amerikanci odobrili cijepljenje djece Pfizerom prije više od dva tjedna
Podsjetimo, prije nešto više od dva tjedna upotrebu Pfizerova cjepiva za istu dobnu skupinu odobrila je i Američka agencija za hranu i lijekove (FDA).

Što se tiče Modernina cjepiva koje, baš kao i Pfizerovo cjepivo, koristi naprednu mRNA tehnologiju, prema istraživanjima te kompanije ono je sigurno i učinkovito. Moderna će odobrenje za cijepljenje djece zatražiti u lipnju.
“Znanstvena, a ne politička odluka”
Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je ranije ovog tjedna da je cijepljenje djece “znanstvena, a ne politička odluka”.

“Trebaju nam znanstvene informacije o tome koga i kako cijepiti te kojim redoslijedom. To nije politička odluka, nego znanstvena odluka utemeljena na dokazima”, rekla je von der Leyen.

Očekuje se da će procjepljivanje djece pomoći postizanju kolektivnog imuniteta.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh