Svijet

Sebastian Kurz potvrdio da je pod istragom državnih tužilaca

Kurz negira optužbe.

Sebastian Kurz - Twitter

Austrijski kancelar Sebastian Kurz je izjavio da je pod istragom državnih tužilaca koji se bore protiv korupcije zbog navodnih lažnih izjava danih tokom parlamentarnih saslušanja oko “afere Ibiza”. Kurz negira optužbe.

Izjave, za koje se tvrdi da su lažne, zvaničnik je dao prije nego što je parlamentarni odbor počeo istraživati takozvanu “aferu Ibiza”, potvrdilo je Tužilaštvo za ekonomiju i korupciju (WKStA).

“Radi se o navodu da je Istražnoj komisiji na Ibizi dao lažnu izjavu”, rekao je glasnogovornik Tužilaštva.

Austrijski kancelar je tokom kratke konferencije za novinare koja se održala jučer izjavio da je na meti Tužilaštva, tvrdeći da je “znao da postoji zakon koji nalaže da se pred istražnim povjerenstvom govori istina te da je zbog toga, naravno, odgovarao istinito.”

Istraga je također je usmjerena na šefa Kurzovog kabineta Bernharda Bonellija. Kurz se suočio s odoborom još prošlog juna, a Bonelli je to uradio u februaru ove godine. Laganje u ovoj instituciji kažnjivo sa zatvorom u trajanju do 3 godine, prema austrijskom zakonu.

“Afera Ibiza” se odvijala u martu 2019. godine kada su njemački mediji objavili “tajne” snimke. Na njima se vidi kako se lider desničarske Stranke slobode (FPO) Johann Gudenus i tadašnji vicekancelar Heinz – Christian Strache sastaju sa ženom koja se pretvara da je sestrična ruskog oligarha. Razgovarali su o “quid-pro-quo” (“nešto za nešto”) dogovoru. Ovo je izazvalo veliki skandal u Austriji, što je dovelo do pada prve vlade koju je vodio Kurz. Iako je uspio povratiti vlast, morao je ući u koaliciju sa Zelenima, a ne FPO-om.

Kasnije se pokazalo da je “oligarhova sestrična” bosanska studentica koja je zbog ove uloge dobila oko 7.000 eura. Muškarac koji se pojavio na video snimku kao njen saradnik je u decembru uhapšen u Njemačkoj. Prebivalište žene ostaje nepoznato. Ispostavilo se da je snimak nastao 2017. godine, mnogo prije nego što je Strache preuzeo funkciju. Verzija koju su u velikoj mjeri emitovali njemački mediji je bila “izrezana”.

Istraga o “aferi Ibiza” je u toku. U aprilu je bivši vicekancelar Strache zvanično optužen za korupciju i prijeti mu kazna zatvora u trajanju do pet godina, piše “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh