Svijet

Šta je bilo sa djevojkom koja je primila šest doza “Fajzerove” vakcine odjednom

Djevojka stara 26 godina iz Toskane, koja je greškom primila šest doza vakcine “Fajzera”, postala je prvi i za sada jedini slučaj na svijetu.

Vakcina - N1

Takvo nešto, naime, nije se dogodilo ni u toku eksperimentalnih faza testiranja vakcine. Riječ je o stažistikinji psihologije u zdravstvenoj ustanovi “Toskana Nord Ovest”, koja se vakcinisala u nedjelju.

Kako prenosi RTS, ona je jutros puštena iz bolnice u kojoj je praćeno njeno stanje.

Ljekari su izjavili da nije bilo nikakvih posljedica, osim tipičnih simptoma koji mogu da se dogode poslije bilo koje vakcine, a to je povišena temperatura, bolovi u kostima i bol u ruci.

Djevojka je puštena kući, iako će njeno zdravlje biti praćeno u narednih šest mjeseci tako što će morati da se podvrgne vađenju krvi svake sedmice.

Antonela Vinčenti, direktorka odjeljenja za infektivne bolesti u bolnici “Noa” u Masi, rekla je da još uvijek nije moguće reći kakav će efekat izazvati ova prevelika doza na imunološki sistem djevojke.

“Još uvijek ne znamo da li će biti potrebna druga doza vakcine ili će ona biti tretirana kao osoba koja nije primila nijednu dozu, što je skoro izvjesno”, kaže Antonela Vinčenti.

Iz zdravstvene ustanove “Toskana Nord Ovest” izjavili su na konferenciji za štampu da je otvorena istraga.

“Ne želimo da upropastimo živote nikome. Radi se o ljudskoj grešci, moja kćerka je dobro, iako nas je strah, jer niko nije u stanju da nam kaže šta će se desiti njenom organizmu u budućnosti”, izjavila je majka djevojke iz Toskane.

Sličan slučaj dogodio se i u Izraelu, kada je medicinski radnik primio pet doza “Fajzerove” vakcine, prenosi “Buka“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh