Svijet

Zelenskiy posjetio ukrajinske vojne trupe na južnom frontu

Predsjednik Ukrajine Zelenskiy poručio da su zajednički napori evropskih zemalja i Sjedinjenih Američkih Država stvorili priliku za smanjenje napetosti

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenskiy posjetio je liniju fronta između Ukrajine i Krima, koji je Rusija ilegalno anektirala.

Zelenskiy je obišao vojne trupe u okviru posjete regiji Herson, saopćeno je iz Ureda predsjednika Ukrajine.

Tokom razgovora s vojnicima, Zelenskiy je informisan o stanju na frontu.

Navodeći da je važno provjeriti tehničku i psihološku situaciju vojske, Zelenskiy je izjavio da činjenica da je Rusija započela povlačenje svojih trupa ne znači da vojska neće biti spremna za mogućnost povratka Rusije.

Napomenuo je da su zajednički napori evropskih zemalja i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) stvorili priliku za smanjenje napetosti, te dodao:

“Ne možemo garantovati da će se ruske trupe 100 posto vratiti. Ipak, cijenimo odluku o povlačenju trupa s ukrajinskih granica. To je pokazatelj namjere da se napetost ne nastavi.”

Naglašavajući da učešće drugih zemalja u mirovnim pregovorima za okončanje rata u Donbasu može ubrzati proces, Zelenskiy je rekao da “to može biti dodatak Normandijskom formatu, zasebnom i paralelnom formatu s drugim zemljama, s ozbiljnim i moćnim igračima”.

Zelenskiy je pozvao na obnavljanje pregovora u Minsku, te rekao da niko ne želi da Minsk završi, ali da neke tačke treba ažurirati.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh