Svijet

Sebastian Kurz: “S milion doza Sputnjika V mogli bismo ranije u normalnost”

“Sa milion doza Sputnjik V mogli bismo ranije da se vratimo normalnosti”

Sebastian Kurz - Twitter

Austrija, u borbi protiv pandemije virusa korona, sve je bliža zaključenju sporazuma o nabavci ruskih Sputnjik V vakcina, piše “Tanjug”.

Na to ukazuje današnja objava austrijskog kancelara Sebastiana Kurza na društvenim mrežama.

“Sa milion doza Sputnjik V mogli bismo ranije da se vratimo normalnosti”, napisao je austrijski kancelar na svom Facebook profilu.

Iako Evropska agencija za lijekove (EMA) još nije dala odobrenje ruskoj vakcini protiv virusa korona, Austrija se očigledno odlučila da krene u bilateralnu nabavku.

Jučer je potvrđeno u Beču da se radi na nabavci milion Sputnjik V vakcina, a da bi prve isporuke mogle uslijediti već u aprilu.

Kurz je poručio ranije da je jedino što smije da bude važno u ovoj borbi da je vakcina djelotvorna i sigurna, a ne odakle dolazi.

Da je dogovor blizu ukazuje i najava današnje sastanka Kurca s ambasadorom Rusije u Austriji Dmitrijem Ljubinskijm.

Do sada su razgovori s ambasadorom Rusije bili održavani bez prisustva medija, a ovaj put sastanak je najavljen kao događaj koji može da se snimi i slika.

Iz Brisela su proteklih mjeseci kritikovali druge zemlje, kao što je Mađarska, zbog nabavke vakcina iz Rusije i Kine.

Na meti kritike je i Srbija, koja je išla svojim putem, i za razliku od EU uspjela da nabavi količine vakcina koje su omogućile masovnu vakcinaciju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh