Svijet

Kristina napravila lažan sajt da spasi žene od muževa, a onda je doživjela šok života

Ni u najluđem snu nije očekivala ovakvu reakciju.

Kristina Pasko - mamadu.pl

Kristina Pasko (18), tinejdžerka iz Poljske, odlučila je da ličnim angažmanom spasi koliko god može žena iz kandži porodičnog nasilja.

Kada je počela epidemija koronavirusa, Kristini je bilo jasno da će mnogi labilniji ljudi jako teško podnositi zatvorenost i da će se stopa nasilja po kućama u najmanju ruku duplirati.

Ova srednjoškolka pokrenula je lažnu stranicu na Fejsbuku preko koje žene koje trpe nasilje kod kuće mogu to da prijave, dok se sve vrijeme pretvaraju da onlajn kupuju kozmetičke proizvode.

Na ovu ideju došla je kada je čula za sličnu inicijativu koja postoji u Francuskoj. Tamo je moguće prijaviti nasilje u apoteci, tako što ćete tražiti specijalnu masku na osnovu čega će farmaceut zaključiti da ste zapravo došli da prijavite nasilje.

Stranica koju je kreirala ova djevojka, funkcioniše tako što žrtva nasilja uputi zahtjev za kupovinu određene kreme, a umjesto prodajnog lica odgovor dobije od psihologa.

On zatim žrtvu upita koliko dugo ima “probleme sa kožom” i da li oštećena koža reaguje na alkohol. Ukoliko osoba potvrdi “porudžbinu” i ostavi adresu i druge podatke, zahtjev se proslijeđuje nadležnim službama koje će doći da ispitaju slučaj.

Kristina nije imala nikakva velika očekivanja od ovog projekta i mislila je da će služiti samo prijateljima na njenim društvenim mrežama. Međutim, reakcija žena i popularnost sajta prevazišla je sve na šta je računala i ostala je u šoku.

Kristina je kasnije kontaktirala i Centar za ženska prava koji je obezbjedio psihologe i advokate koji joj zbog velikog obima posla sada pomažu.

Otkako je pokrenuta u aprilu 2020. godine, stranica je uspjela da uputi pomoć za 350 žrtava, a BBC otkriva da su najveći broj žrtvi osobe mlađe od 40 godina, od čega su 10 posto muškarci, prenosi “Objektiv“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh