Svijet

Usporavanje pandemije: U SAD u jednom danu umrlo manje od 1.000 zaraženih

Dnevni broj mrtvih nije bio ispod hiljadu još od 29. novembra, kada je umrlo 822 ljudi

Koronavirus - Espreso.rs

Prvi put u gotovo tri i po mjeseca Sjedinjene Američke Države zabilježile su manje od 1.000 smrti u jednom danu od posljedica koronavirusa, objavio je Univerzitet “Johns Hopkins”. prenosi “Avaz“.

U 24 sata umrlo je 749 ljudi, daleko ispod vrhunca od 4.473 s početka godine. Dnevni broj mrtvih nije bio ispod hiljadu još od 29. novembra, kada je umrlo 822 ljudi.

To ukazuje na nastavak usporavanja pandemije u zemlji i dobra je vijest za predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden), čiji je golemi paket pomoći u vrijednosti od 1,9 bilijuna dolara usvojen proteklog vikenda u Senatu i trebao bi osnažiti strategiju cijepljenja.

Američki program vakcinisanja pokrenut u decembru sada je u punom zamahu i gotovo 10 posto stanovništva, oko 31,5 miliona ljudi, primilo je dvije potrebne doze vakcine “Pfizera” ili “Moderne” ili jednodoznu vakcinu “Johnson&Johnsona”.Zdravstvene vlasti jučer su dale vjetar u leđa opreznom optimizmu objavom da se potpuno vakcinisane osobe mogu sastajati u manjim grupama s drugim vakcinisanim osobama bez nošenja maski. Međutim, i dalje moraju poštovati mjere opreza u prisustvu nevakcinisanih ljudi i na javnim mjestima, prenosi Hina.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh