Svijet

Bajden poručio članicama G7: SAD se vraća i pomoći će globalnoj privredi

Skupinu G7 čine SAD, Velika Britanija, Japan, Francuska, Njemačka, Italija i Kanada

Joe Biden - Screenshot

Administracija američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) poručila je saveznicima na sastanku G7 da će se ponovo angažirati kako bi pomogla upravljati izlaskom globalne privrede iz najgore krize od Velike depresije, što je u suprotnosti s pristupom koji je imao bivši predsjednik Donald Tramp.

Američka ministrica financija Dženet Jelen (Janet Yellen) kazala je svojim kolegama iz skupine sedam najbogatijih država svijeta (G7) da je Vašington predan multilateralizmu i da “stavlja visoki prioritet na produbljivanje našeg međunarodnog angažmana i jačanja naših savezništava”.

Jelen je na virtualnom videosastanku G7, kojim je predsjedala Velika Britanija, pozvala na kontinuiranu fiskalnu podršku privredama kako bi se osigurao njihov oporavak, ustvrdivši da je sad vrijeme da se ide s velikim poticajima.

Britanski dužnosnici kazali su da se na sastanku raspravljalo o pružanju pomoći radnicima i poduzetnicima pogođenima pandemijom, uz osiguravanje održivosti javnih financija “u dugom roku”.

Skupinu G7 čine SAD, Velika Britanija, Japan, Francuska, Njemačka, Italija i Kanada.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh