Svijet

Izrael izlazi iz trećeg lockdowna

Izraelci su vakcinisali više od 3,4 miliona stanovnika ili gotovo 40 posto populacije

Koronavirus - Timesofisrael.com

Frizerski saloni ponovno su otvoreni, kupci se vraćaju u trgovine koje su dosad bile zatvorene, a građani se mogu kretati dalje od kilometra od mjesta stanovanja. Izrael u nedjelju postupno izlazi iz trećeg zatvaranja od početka pandemije covida-19, zahvaljujući masovnoj kampanji vakcinisanja stanovništva.

U noći na petak izraelska vlada najavila je popuštanje restriktivnih mjera koje su na snazi ​​od kraja prosinca, kada je krenuo novi val zaraza koronavirusom, prenosi Hina.

U nedjelju ujutro u Jeruzalemu su ponovno otvorene trgovine čiji rad nije nužan za egzistenciju, poput brijačnice Elija Aroasa.

“Sve sam svoje klijente obavijestio da nastavljamo s poslom. Svi se nadamo da je ovo kraj ove sage”, s radošću je rekao Aroas (58), dodajući kako jedva čeka da u ruke uzme frizerske škare, javlja “Fokus“.

“Sve sam svoje klijente obavijestio da nastavljamo s poslom. Svi se nadamo da je ovo kraj ove sage”, s radošću je rekao Aroas (58), dodajući kako jedva čeka da u ruke uzme frizerske škare.

Po službenim podacima, Izrael trenutačno prosječno dnevno evidentira oko 6500 novih slučajeva zaraze koronavirusom u poređenju s oko 8000 sredinom januara. A s obzirom na to da je vakcini potrebno neko vrijeme da postane učinkovita, vlasti očekuju da će se broj slučajeva, a posebno hospitalizacija, smanjiti u narednim sedmicama.

Za Izraelce je dobra vijest i to da se od nedjelje smiju kretati i dalje od jednog kilometra od mjesta stanovanja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh